İslami Sanatlar Sergisi Teksas'ta açıldı

İslami Sanatlar Sergisi Teksas'ta açıldı

Amerika Birleşik Devletleri'nin Teksas Eyaleti içinde bulunan Dallas Sanat Müzesi, şu anda dünyanın en önemli özel İslam koleksiyonlarından birisini sergiliyor.

Ömer Çiftçi'nin Haberi

RİSALEHABER- "The Keir İslam Eserleri Galerisi" dünya çapında da sanat severlerin en çok ilgi gösterdiği galerilerden biri olma özelliği taşıyor. İslamiyet'e dair en önemli eserlerin sergilendiği galeri her yıl farklı ülkede en önemli müzelere misafir oluyor.

Sergi, daha önce hiç sergilenmemiş çok sayıda eser içeren Keir Koleksiyonu'ndan 150'den fazla esere sahip. Nesneler, ünlü sanat koleksiyoncusu Edmund de Unger (1918-2011) tarafından beş yıl boyunca toplandı. Bilim adamları ve tarihçiler tarafından coğrafi ve tarihsel açıdan kapsamlı koleksiyonlardan biri olarak kabul edilmektedir 

Sergide üç kıtadan 13 yüzyıl İslam kültürü üretimine dair yaklaşık 2 bin eser bulunmaktadır. Kaya kristallerinden metal işleme, seramik, tekstil, halı ve kağıt üzerinde yapılan eserler arasında yer alan nesneler de sergide bulunuyor.

Sergi, küresel olarak parıltılı çanak çömlek ve kaya kristallerinin en önemli unsurlarından birini içeren koleksiyondaki belli unsurları sergiliyor. Ayrıca 16. yüzyılda yaşayan Nizami el yazması Khamsa ve "The Demotte Shahnama" olarak bilinen 1330 Shahnama'dan gelen sayfalar da dahil olmak üzere bir dizi nadir el yazması ve boyalı minyatür vardır. 

Blounart.info'nun haberine göre serginin ABD'deki misafirliği bir hayli uzun sürecek. Sergi Dallas Sanat Müzesi'nde 16 Nisan 2020 tarihine kadar kalacak.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.