İslam'da evlat edinme meselesi ve mahremiyet

İslam'da evlat edinme meselesi ve mahremiyet

Depremde öksüz ve yetim kalan çocukların evlat edinilmesine dair bir tartışma yaşanıyor. Bu tartışmaya Diyanet'in fetvası da katılınca bazı kesimler bu fetvaya karşı haksız tepki gösterdi

Prof. Dr. Ahmet Akgündüz, İslam'da evlat edinmenin önemini, mahremiyetin sınırlarını anlattı.

EVLAT EDİNİLMİŞ ÇOCUKLAR (TEBENNÎ)

İslâm Hukuku'nda evlât edinme tebennî olarak adlandırılır ve câiz görülmez. Buna göre, evlat edinilen çocuk ile onu evlat edinen kişi arasında soy bağı bulunmadığından, aralarında mirasçılık veya evlenme engeli gibi hukukî durumlar ortaya çıkmaz.

Bununla birlikte, İslâm Hukuku, belli şartlar altında, lakît adı verilen kimsesiz çocukları barındırmayı ve yetiştirmeyi dinî bir görev sayar. Nitekim Osmanlı Şer’iye Sicillerinde görülen ve hukukî sonuçlarından mahrum olan fiilî evlatlık müessesesine de bu anlam yüklenmiştir.

İslâm'ın evlat edinme konusundaki görüşleri, genellikle Batı veya Doğu Asya toplumları gibi dünyanın Müslüman olmayan diğer bölgelerindeki evlat edinme uygulama ve geleneklerinden farklıdır. Kişinin kendi genetik çocuğu olmayan bir çocuğu yetiştirmesine izin verilir ve hatta yetim olması durumunda bu teşvik edilir. Ancak İslâmî görüşe göre, çocuk 'evlat edinen' ebeveynlerin gerçek çocuğu haline gelmez. Örneğin, çocuğa evlat edinen babanın değil biyolojik babanın adı verilir. Çocuk ayrıca evlat edinen ailenin üyeleri için de mahrem değildir. Bu sebeple, birçok Müslüman, İslâm Hukuku'na göre bir çocuğu evlat edinmenin (kelimenin yaygın anlamıyla) yasak olduğunu, ancak Arapça'ya kafâlah olarak çevrilen başka bir çocuğa bakmanın câiz olduğunu söyler.

EVLAT EDİNİLEN ÇOCUK İKİ YAŞINDAN ÖNCE EVLAT EDİNEN ANNE TARAFINDAN EMZİRİLİRSE

Evlat edinilen çocuk iki yaşından önce evlat edinen anne tarafından emzirilirse evlat edinen aileye mahrem olabilir. Yetim kalmış bir çocuk ile terk edilmiş ancak yaşayan ebeveynleri olduğu varsayılan bir çocuk arasında da karışıklık olabilir. Hz. Aişe ve Ebu-Huzeyfe ibn Utbe'nin evlatlık oğlu Salim mevla Ebu Huzeyfe ile ilgili bir hadis şöyledir: Bedir savaşına katılanlardan biri olan Ebu Huzeyfe, Rasulullah (s.a.v.) ile birlikte Salim'i evlat edinmiş ve yeğeni Hind bint el-Vahd bin Utbe'yi onunla evlendirmişti. Zeyd'i de evlat edinmişti. İslâm öncesi cahiliye döneminde, Allah vahiy indirinceye kadar, bir kimse evlat edinirse, insanlar onu evlat edinen babanın adıyla çağırırlardı ve o da ona mirasçı olurdu: “Onları (evlatlıklarınızı) babalarının adlarıyla çağırın.”

Hz. Peygamberin (s.a.v.) kendisi de bir çocuğu evlat edinmiş ve hayatının ilk iki yılında evlat edinen anne tarafından beslenmiştir. İlgili konular arasında Zeyd ibn Harise'nin eski karısı ile daha sonra evlat edindiği oğlunun karısıyla evlenen Hz. Muhâmmed arasındaki evlilik de yer alır.

YETİMLERİN MALLARINI HAKSIZ YERE YİYENLER

Evlat edinme meselesine İslâmî açıdan bakarken iki şeyi birbirinden ayırmamız gerekir:

Birincisi, yetim ve yoksul çocuklara yardım etme kavramı; ikincisi, böyle bir yardımın sonuçları. Yoksullara ve yetimlere yardım etme kavramı söz konusu olduğunda, İslâm bu uygulamayı sadece onaylamakla kalmaz, hatta şiddetle tavsiye eder. Her türlü hayır kurumunda, yetim ve yoksullar bu tür yardımlar için öncelikli uygun alıcılar olarak zikredilir. Yetim çocukların hakları konusunda Cenâb-ı Allah çok hassastır. Örneğin Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyrulur: "Yetimlerin mallarını haksız yere yiyenler, aslında karınlarına ateş doldurmuş olurlar ve onlar yakıcı ateşe gireceklerdir.”

İslâm, yetimlere ve yoksullara yardım etme ve onları kanatları altına alma kavramını tamamen destekler. Eğer yetimlere ve yoksul çocuklara bakacak kimse yoksa, bu sorumluluk İslâm devletine düşer.

İSLÂM'IN KABÛL ETMEDİĞİ EVLAT EDİNME PROSEDÜRÜ

Ancak evlat edinmenin hukukî sonuçlarına geldiğimizde, İslâm ile Batı'daki mevcut sistem arasında bazı farklılıklar olduğunu görürüz.

Batı sisteminde evlat edinme sadece bir çocuğun başka bir kişi ya da kişilerin bakımına verilmesi anlamına gelmez; aynı zamanda evlat edinilen çocuğun evlat edinen ebeveynin soyadını taşıyacağı anlamına da gelir. Bu evlat edinme bebeklik döneminde gerçekleşmişse, büyük ihtimalle çocuk gerçek soyağacını veya gerçek aile adını hiçbir zaman bilemeyecektir. İslâm'ın kabûl etmediği evlat edinme prosedürünün bu kısmıdır. İslâm öncesi Arabistan'da evlat edinme sistemi şu anda Batı'da gördüğümüze benzerdi: çocuk evlat edinen babanın soyadını bile alırdı. İslâm geldiğinde, bu uygulamayı kesin bir şekilde reddetmiştir.

Aşağıda Hazreti Muhâmmed'in (s.a.v.) hayatından bir örnek verilmiştir:

Peygamberimiz (s.a.v.), Hz. Hatice ile evlendiğinde, Hatice ona Zeyd bin Hârise (Hârise'nin oğlu Zeyd) adında bir köle verdi. Peygamber (s.a.v.) Zeyd'e o kadar iyi baktı ki, aralarındaki ilişki efendi ve köle ilişkisinden baba ve oğul ilişkisine dönüştü. Zeyd, İslâmı ilk kabûl edenlerden biri oldu. Babası ve amcaları onun nerede olduğunu öğrenince Mekke'ye geldiler ve Hz. Peygambere (s.a.v.) Zeyd'in bazı hırsızlar tarafından yakalandığını ve köle olarak satıldığını söylediler. Hz. Peygamber (s.a.v.) onu serbest bıraktı. Ancak Zeyd, Hz. Muhâmmedi (s.a.v.) bırakıp babasının yanına gitmeyi reddetti.

Zeyd'in babası Hârise çok kızdı ve o andan itibaren "Zeyd benim oğlum değildir” diye açıkça ilan etti. Peygamber (s.a.v.) hemen Zeyd'i evlat edinerek karşılık verdi ve Zeyd bin Muhâmmed (Muhâmmed'in oğlu Zeyd) olarak tanındı. Bu durum Peygamber (s.a.v.) Medine'ye hicret edene kadar devam etti.

Zeyd artık yetişkin ve evli bir adam olmuştu. Fakat evliliği yürümedi. Allah, Zeyd'in boşanmasıyla ilgili bazı ayetler indirdi ve bu ayetlerde evlat edinilen çocuklara 'yeniden isim verme' konusundan da bahsetti. Allah şöyle buyurur: "O (Allah), evlatlıklarınızı sizin oğullarınız kılmadı. Bu, sadece sizin ağızlarınızdan çıkan (söz)dür. Fakat Allah doğruyu söyler ve doğru yolu gösterir. Onları babalarının adlarıyla çağırın, bu Allah katında daha hayırlıdır.”

Bu ayetin nüzulünden sonra Zeyd, Zeyd bin Muhâmmed olarak değil, Zeyd bin Hârise olarak anılmaya başlandı. Ancak bu isim değişikliği Peygamber (s.a.v.) ile Zeyd arasındaki ilişkiyi etkilemedi. Onlar hâlâ baba oğul gibiydiler. Kur'an'ın dediği gibi, evlat edinilen çocukları evlat edinen babalarının isimleriyle çağırmak "gerçeğe” aykırıdır ve bu sebeple gerçek babalarının adıyla çağrılmalıdırlar.

Bunun anlamı, evlat edinmenin bir kişinin ilişkisini değiştirmediğidir: Evlat edinme, çocuk ile gerçek ebeveynleri ve kardeşleri arasındaki kan bağını sona erdirmez ve çocuk ile evlat edinen ebeveynleri ve onların çocukları arasında gerçek bir ilişki oluşturmaz.

Bu görüşün pratik sonuçları ise, kan bağı olan akrabalar arasında geçerli olan tüm hükümlerin hala geçerli olduğudur. Örneğin, çocuk hala mahrem olacaktır, yani evlat edinilen bir çocuk öz kardeşleriyle evlenemez, gerçek ebeveynlerinden miras almaya da hak kazanır ve çocuk ile gerçek ailesi arasında hîcâba gerek yoktur.

AKRABA OLMAYAN KİŞİLER ARASINDA GEÇERLİ OLAN KURALLAR GEÇERLİDİR

Öte yandan, akraba olmayan kişiler arasında geçerli olan kurallar hala geçerlidir. Örneğin, evlat edinme çocuk ile yeni ailesi arasında mahremiyet oluşturmaz; evlat edinilen bir kız, evlat edinen babasının ve erkek kardeşlerinin yanında, annesi ve kız kardeşleri de evlat edinilen oğlunun yanında mahremiyet giymek zorundadır. Evlat edinilen çocuk, evlat edinen ebeveynin çocuğuyla bile evlenebilir. İslâm'da miras hakkı rahim akrabalığına dayanır: "Kan bağı olanlar, Allah'ın kitabında birbirlerine daha çok hak sahibidirler (mirasçı olurlar).”

Ancak evlat edinen ebeveynler her zaman takdir yetkilerini kullanarak mal varlıklarının üçte birine kadarını evlat edindikleri çocuğa bırakabilirler.

MAHREMİYETİN OLUŞTUĞU EVLAT EDİNME DURUMU

Evlat edinilen çocuk ile evlat edinen aile arasında bir tür yarı ailevî ilişki ve mahremiyetin oluştuğu tek bir evlat edinme durumu vardır: Evlat edinilen çocuk iki yaşından küçükse ve en az bir gün ve bir gece boyunca doğrudan evlat edinen anne tarafından emziriliyorsa. Bu, emzirilmeye dayalı (raḍâ'î) bir ilişki oluşturur ve çocuk yeni aileye mahremdir - hîcâb gerekmez ve çocuk evlat edinen ebeveynlerin gerçek çocuklarıyla evlenemez.

Bununla birlikte, miras söz konusu olduğunda, bir raḍâ'î çocuk bile evlat edinen ebeveynlerin terekesinde herhangi bir hakka sahip değildir. Ancak, yukarıda da belirtildiği gibi, evlat edinen ebeveynler, evlat edindikleri çocuk için terekelerinin üçte birine kadarını bırakabilirler.

Sonuç olarak, evlat edinme evlat edinilen çocuğa evlat edinen ebeveynlerin mirasına sahip olma hakkı vermez ya da onu gerçek ebeveynlerin mirasından mahrum bırakmaz. (Ancak evlat edinen ebeveynler, mal varlıklarının üçte birine kadarını evlat edindikleri çocuğa bırakma seçeneğine sahiptir). Hîcâbın, yetim ya da yoksul bir çocuğu evlat edinmenin önünde bir engel olarak görülmemesi gerektiğini vurgulamak gerekir. Müslüman hanımların her zaman mütevazı giyinmeleri beklenir; bu sebeple, en fazla bir eşarp takmaları gerekecektir.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.