İslam ülkelerinde sessizlik üzücü

İslam ülkelerinde sessizlik üzücü

Osman Atalay, Muhammed Mursi’ye verilen 20 yıl hapis kararı hakkında önemli açıklamalarda bulundu...

İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) Genel Başkan Yardımcısı Osman Atalay, TRT Türk’te yayınlanan Manşetten programında, Mısır eski cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye verilen 20 yıl hapis kararı hakkında önemli açıklamalarda bulundu

Alper Altun: Mısır’ın halkoyuyla seçilen ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı.20 yıl hapis cezası alanlar arasında İhvan yöneticilerinden Muhammed Biltaci, İsam El-Aryan ve Esad El-Şeyh de bulunuyor. Mursi, Temmuz 2013'de gerçekleştirilen askeri darbeden bu yana hapiste. Mahkeme İttihadiye olayları nedeniyle bu cezayı verdiğini açıkladı. Nedir bu İttihadiye olayları? Mursi gerçekten de bu yüzden mi 20 yıllık bir hapis cezasına çarptırıldı?

Osman Atalay: Muhammed Mursi`nin Katar televizyona yaptığı açıklamalar için hükümeti sattığı iddiasıyla 20 yıllık hapis cezası aldı. Bu kararlar adaletin komedisi. 2 yıl içerisinde 5 bin insan hayatını kaybetti. İhvanın liderleri hakkında verilen idam cezaları ve müebbet hapis cezalarına baktığımızda, alınan bu karar için, uluslararası hukuk  bakımından bir şey yapılamadığının göstergesi. Şunu anlamıyorlar İhvan liderleri hakkında ispat edilmiş bir suç yok.

A.A: İttihadiye olayları yüzünden bu kararların alındığını söylüyor mahkeme…

O.A: 2012’de Cumhurbaşkanlığı Sarayı önündeki gösterilerde protestocuları öldürmeye teşvik etmekle suçlanıyordu Mursi…  Bu cezalar tamamıyla siyasi kararlardır. Öte yandan Mursi hakkında, 25 Ocak Devrimi sırasında Vadi Natrun Hapishanesi'nden kaçmak, yargıya hakaret, Hamas’a istihbarat sağlamak ve Katar’a istihbarat sağlamak suçlamalarıyla açılan dört ayrı davadan daha yargılanıyor.  Arap Birliğine ve İslam ülkeleri, bu alınan kararları izlemekle yetindikleri için, adeta tarihe kara bir leke olarak geçeceklerdir.

A.A: Başka idam cezaları da onandı Mısır’da yakın zamanda. Müslüman Kardeşler Lideri Muhammed Bedii ve 13 üst düzey yönetici hakkındaki idam cezaları mesela… Mısır’da Sisi yönetimi tam olarak ne yapmak istiyor? Mısırlıların tepkileri ve Tahrir Meydanı’ndaki direniş sindirildi mi sizce?

O.A:Bu cezalar ve idamlar Tahrir ruhunu ve Müslüman Kardeşler’in ruhunu sindirmek için yapılıyor. . İnsan Hakları Örgütleri, bir yıldır Mısır’daki toplu yargılamalarda sanıkların savunmalarını yeterince yapamadığını, suçlamaların siyasi olduğunu ve sanıkların cezaevinde kötü muamele ile işkenceye maruz kaldığına dikkat çekiyor. Halk dirayetli Mursi’nin hapis cezasından sonra örgütlenip yeni protestolara başlayacaklar.

A.A: 10 gün kadar önce de Bangladeş’te Cemaat-i İslami Lideri Kamaruzzaman idam edildi. Bangladeş’teki bu idam cezaları Cemaat-i İslami liderlerine ve taraftarlarına yönelik bu baskının sebebi tam olarak nedir?

O.A:Kamaruzzaman’ın aslında tek suçu 1971 yılında gerçekleşen bağımsızlık savaşında Bangladeş’in Pakistan’dan ayrılmasına karşı çıkmasıydı.Hükümet, bağımsızlık savaşı sırasında işlenen suçların araştırılması için 2010 yılında uluslararası savaş suçları mahkemesini kurdu. Geçen süre içerisinde ise maalesef Kamaruzzaman’ın idamının önlenmesine yönelik İslam dünyasından, sivil toplum, siyaset ve hukuk çevrelerinden ciddi çalışmaların gerçekleşmediğine şahit olduk.

A.A: Bangladeş ve Mısır’daki idam kararlarının aynı döneme denk gelmesi enteresan…  

O.A:Bangladeş ve Mısır’daki idamların tamamen siyasi olduğu ve muhaliflerin iktidar tarafından cezalandırılma, yok edilme mantığına göre gerçekleştirildiğine şahit olmaktayız. İki İslam ülkesinde gerçekleşen siyasi idam kararları yaklaşık 2-3 yıldır devam ediyordu. Buna rağmen İslam ülkelerinde bulunan sivil toplum örgütleri ve İslam Alimler Birliği gibi bazı kurumların bu konuda sessiz ve ilgisiz kalmaları gerçekten üzücü ve ders alınması gereken bir durumdur.

A.A: Peki neler yapılabilirdi?

O.A:Arap Birliği, İslam İşbirliği Teşkilatı ve İslam Alimler Birliği Arap ve Körfez krallıklarının siyasi ve maddi hegemonyası altında ezilmiş durumda. Bangladeş ve Mısır’da alınan idam kararlarına en az Filistin ve Suriye’de yaşanan katliamlara gösterilen tepkiler kadar tepki göstermeliyiz. Bu konuda sivil ve hukuk mücadelesini yürütecek güçlü kurumlara ve oluşumlara acil ihtiyacımız var. En azından Bangladeş idamlarını durduracak sivil hukuki çalışmalar, projeler yapabilirdik. Şu anda Mısır idamlarını engelleyebilecek sivil hukuki projeler için yeni bir yol haritası geliştirmemiz gerekiyor! 

Star

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.