İslam ülkeleri birlik ve diyalogu konuştu

İslam ülkeleri birlik ve diyalogu konuştu

Irak'ın başkenti Bağdat'ta düzenlenen forumda, İslam ülkelerinde diyalogun ve birliğin önemine vurgu yapıldı


Irak'ın başkenti Bağdat'ta düzenlenen "5. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ülkeleri Düşünce Kuruluşları Forumu"nda İslam ülkelerinde diyalogun ve birlik olmanın önemine vurgu yapıldı.

Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) tarafından, Irak İletişim Bakanlığı ile İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İİT) desteğiyle düzenlenen "Çeşitlilik İçinde Birlik: Gücün Kaynağı" temasının işlendiği foruma, 57 ülkeden çok sayıda diplomat, siyasetçi ve düşünür katıldı. Forumda, İslam dünyasında diyalog, dayanışma ve birlik gerekliliğine işaret edildi.

Forumda konuşan Ak Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait, Türkiye'nin komşu ülkelerle olan ilişkilerine büyük önem verdiğini ve Irak'ın toprak bütünlüğünün Türkiye'nin öncelikli gündem maddeleri arasında yer aldığını söyledi.

Konuşmasında Müslümanların birlik olmasının gerekliliğine dikkati çeken Sait, "Suriye, Mısır, Myanmar ve Afrika'da hep Müslümanların öldürüldüğünü görüyoruz. Bu nedenle birlik olmaya ihtiyacımız var" dedi.

Stratejik Araştırmalar Irak Grup Başkanı Vasık el-Haşimi de AA muhabirine yaptığı açıklamada, forumun zamanlamasına işaret ederek, "Bölge ülkeleri Arap Baharı'ndan sonra bir parçalanma içine girdi. Bu nedenle toplumu oluşturan unsurlar arasında diyalog sürecinin desteklenmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

TASAM'ın foruma katılmasıyla ilgili de değerlendirmede bulunan Haşimi, "Türkiye önemli bir ülke ve bizim de komşumuz, iki ülke arasında köklü ilişkiler mevcut. Türkiye'deki pek çok araştırma merkeziyle anlaşmamız var. Bu nedenle iki ülke arasındaki buzların erimesi açısından Türkiye'nin foruma katılımını önemli bir adım olarak görüyoruz" diye konuştu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.