İslam Ticaret Hukuku Konya'da konuşulacak

İslam Ticaret Hukuku Konya'da konuşulacak

Konya Ticaret Odası (KTO), KTO karatay Üniversitesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen "2. Uluslararası İslam Ticaret Hukuku’nun Günümüzdeki Meseleleri Kongresi" tanıtım toplantısı yapıldı.

Alanında uzman yerli ve yabancı bilim insanları tarafından İslam Ticaret Hukuku’nun konuşulacağı “2. Uluslararası İslâm Ticaret Hukuku’nun Günümüzdeki Meseleleri Kongresi” tanıtım toplantısı KTO VIP toplantı salonunda yapıldı.

Tanıtım toplantısına KTO Başkanı Selçuk Öztürk, KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker ve Kongre sekreteri Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Başyiğit katıldı.

KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade, üniversiteleriyle düzenlenecek olan kongre arasındaki ilişkiden bahsetti. KTO Karatay Üniversitesi’nin geçmişten geleceğe sloganıyla hareket eden, geçmişle önemli bağlar kuran, geçmiş medeniyetin bugünümüzdeki yansımalarını ortaya çıkarmaya çalışan, yeni bir medeniyet inşasında önemli köşe taşlarından biri olmayı iddia eden bir üniversite olması açısından kongrenin önemli olduğuna değinenProf. Dr. Sade, “Diğer yandan üniversitemiz yatay ve dikey çok hızlı bir büyüme süreci içinde önemli fakültelerimiz var. İki tane fakültemizin bu konuyla doğrudan ilgili olduğunu düşünüyorum.

Bir tanesi hukuk fakültemiz çok güçlü bir akademik kadrosu ve eğitim anlayışıyla hareket eden bir fakültemiz, diğeri de işletme ve yönetim bilimleri fakültemiz. Dolayısıyla bu anlamda işin tam içerisinde olduğumuzu düşünüyorum. İnşallah bir islami bir finansla ilgili bir lisansüstü programın açılmasıyla ilgili hazırlıklarımız da var böyle baktığımız da konunun çok daha farklı olacağını düşünüyorum” dedi.

“BİLGİ TEMELLİ VE ÇÖZÜM ODAKLI TOPLANTILARIN ÇOĞALMASINI ARZULUYORUM”
Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker de, kongre için özel uzmanlık gerektiren alanında yetkin kişilerin bir araya getirildiğini belirterek, “Uluslararası anlamda bu konuda kim söz söyleme hakkına sahipse ona ulaşılarak davet edildiği uluslararası bir toplantı için elbirliğiyle çalışma gerçekleştirdik. Maalesef toplumumuzda yarı cahil ve yarı bilgili insanlardan oluşan her konuda kendisini yetkili gören ve tartışmaya çanak tutan bilim insanı diyemeyeceğim çok farklı kesimlerden bu konularda ahkam kesen insanlar ortaya çıkmakta ve bunlar toplumun zihnini bulandırmakta. Bu anlamda bu tür kongrelere ihtiyaç var” diye konuştu.

Alanında uzman şahıslardan, sorumluluk bilinci taşıyan insanlardan bir araya gelen heyetin ahlaki, dini ve dünya gerçeklerini bir arada harmanlayarak ortaya koyacakları çözüm önerilerine herkesin ihtiyacı olduğunu kaydeden Prof. Dr. Şeker, “Bilgi temelli, kaliteli, çözüm odaklı toplantıların çoğalmasını arzuluyorum. Sadece hocaların akademik promosyonuna, yükselmesine, kendilerinin akademik çalışmalarına, fantezi ağırlıklı çalışmalar yerine sanayinin, ticaretin, vatandaşın, zenginin, fakirin sorunlarına çözüm getirecek gencin, yaşlının herkesin sorunlarına çözüm getirecek toplantılara ihtiyaç var. Buna her alanda ihtiyaç var ama dini alanda daha da hassasiyet göstermek gerekiyor” şeklinde konuştu.

KTO Başkanı Selçuk Öztürk ise, “İslam Ticaret Hukuku deyince gerçekten tüm Müslümanların, tüm iş aleminin önemli meselelerini içerisinde barındırıyor. Dönem dönem hem Türkiye ekonomisi sıkıştığında hem de dünyada ekonomileri sıkıştığında birçok alanın Müslümanlar tarafından değerlendirilemediği bir dönem oluşuyor.

Bu noktada incelediğimizde sürekli olarak kafamızda bu yapılan doğru mudur, yanlış mıdır? Tartışmaları. Belki birinci kongre bu noktada 19 yıl önce yapılması hasebiyle çok önemli bir açılım gerçekleştirdi. Tabi 19 yıl içerisinde birçok mesele tekrar geldi, birçok problem tartışılır hale geldi. Uluslararası anlamda veya yurtiçi piyasalarda yeni birçok enstrüman başlığı ortaya çıktı. Bunların tekrar bu işin tarafları tarafından tartışılması çok değerli” ifadelerini kullandı.

2. Uluslararası İslam Ticaret Hukuku’nun Günümüzdeki Meseleleri Kongresi 15-19 Ekim 2015 tarihleri arasında Konya’da düzenlenecek.

 

IHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.