İslam tarihçileri Diyarbakır'da buluştu

İslam tarihçileri Diyarbakır'da buluştu

İslam tarihinin ilk asrında Diyarbakır ve Çevresi Sempozyumu düzenlendi.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Vali Kıraç, 'Diyarbakır üç büyük dini de kendinde cem edebilmiş, huzur ortamı sunabilmiş olan bu kadim kenttir' dedi.
 
İslam Tarihi ilk asrını Diyarbakır'ın konumuyla ilgili Diyarbakır Valiliği, İlim Yayma Cemiyeti ve İslam Tarihi Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği 'İslam Tarihinin İlk Asrında Diyarbakır ve Çevresi Sempozyumu' Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, eski Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, Türkiye'nin bir çok üniversitesinden 120 akademisyen ve çok sayıda davetlinin katılımıyla Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezi'nde düzenlendi. Sempozyumda, İslam tarihçileri üniversitelerdeki İslam tarihi derslerini, İslam tarihinin öğrenimindeki yeri, İslam tarihi açısından Diyarbakır merkezli olmak üzere bölge hakkında gerekli araştırma, bilimsel çalışma ve yayın çalışmaları gibi birçok konuları tartıştı. Sempozyumda bir konuşma yapan Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, 'Günümüzde her ne kadar son birkaç yıla kadar olumsuzluklarla anılsa da Diyarbakır, tekrar eski günlerine dönmenin, barış, kardeşlik ve huzurun limanı olmanın arayışındadır. Üç büyük dini de kendinde cem edebilmiş, huzur ortamı sunabilmiş olan bu kadim kent, tekrar o eski ışıltılı günlerine dönme yolunda önemli merhaleler kat etmektedir' dedi.
 
'DİYARBAKIR İSLAM'IN ÖNEMLİ MERKEZLERİNDENDİR'
 
Vali Kıraç, 639 yılında İslam orduları tarafından fethedilen Diyarbakır'ın o günden bugüne kadar İslam'ın en önemli merkezlerinden birini olduğunu ifade ederek, "Bir taraftan İbn Heysem, Ali Kuşçu, Harizmi, Cezeri gibi büyük matematik, fizik ve astronomi alimleri yetiştiren İslamiyet, diğer taraftan İbni Haldun ve İbn Rüşd gibi değerli mütefekkir ve tarihçileri dünyaya sunmuştur. Peygamber Kabirleri ile Diyarbakır, ilk zamanlardan beri İslam'ın önemli merkezlerinden birisi ola gelmiştir. Sadece eserleri ve yapıları ile değil yetiştirdiği değerli alimleri ile de ilimizin İslam tarihi açısından ayrı bir yeri vardır. Fatih'in hocası Molla Gürani, tarihçi İbnül Ezrak ve Hattat Hamit Aytaç gibi değerli şahsiyetler Diyarbakır'da neşet etmiş, buradan ilham almış ve İslam tarihine isimlerini altın harflerle yazdırmışlardır.' diye konuştu.
 
ÜÇ BÜYÜK DİNİN KESİŞTİĞİ NOKTADA
 
Vali Kıraç, valilik olarak böylesi etkinliklere her zaman destek olacaklarını ifade ederek, Diyarbakır'ın 3 büyük din açısından önemini anlattı. Vali Kıraç, 'Günümüzde her ne kadar son birkaç yıla kadar olumsuzluklarla anılsa da Diyarbakır, tekrar eski günlerine dönmenin, barış, kardeşlik ve huzurun limanı olmanın arayışındadır. Üç büyük dini de kendinde cem edebilmiş, huzur ortamı sunabilmiş olan bu kadim kent, tekrar o eski ışıltılı günlerine dönme yolunda önemli merhaleler kat etmektedir. İşte bugün burada bir araya gelmemize vesile olan 'İslam tarihinin ilk asrında Diyarbakır ve çevresi' konulu sempozyum bu yolda atılmış önemli adımlardan bir tanesidir.' şeklinde konuştu.
 
İHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.