İslam sanatı ağır yaralı

İslam sanatı ağır yaralı

24 Ocak'ta Mısır'ın başkenti Kahire'de yapılan bombalı saldırıda en büyük hasarı İslam Sanatları Müzesi aldı. Alanında dünyanın en büyüğü olan müzede, çok sayıda Osmanlı eseri de bulunuyor.

Dünyanın en büyük İslam Sanatları Müzesi, Mısır'ın başkenti Kahire Emniyet Müdürlüğünün hedef alındığı 24 Ocak'taki bombalı saldırı sonucunda harabeye döndü. UNESCO Mısır'daki müze için 100 bin dolar yardımda bulunurken Kahire'ye de incelemeler için bir heyet yolladı.

Patlamanın ardından Mısır Tarihi Eserler Bakanlığı müzede incelemelerde bulundu. Başta Seyyide Rukiyye Mihrabı olmak üzere, birçok tarihi eserin çok büyük zarar gördüğü açıklandı. Müze binasının tadilatı için gereken bütçe ise 14,2 milyon dolar olarak duyuruldu.

OSMANLI ESERLERİ DE VAR

Müze için Birleşmiş Milletler bütçesinden 100 bin dolar yardımda bulunan UNESCO, zararı yerinde tespit etmek için de bir heyeti Kahire'ye gönderdi. UNESCO ile Mısır hükümetinden görevliler müzeyi birlikte dolaştı. 1903'de Hidiv Abbas Hilmi tarafından açılışı yapılan müze, İslam mimarisinin en önemli örneklerinden Tolunoğulları ve Mehmet Ali Paşa camilerinin de yer aldığı Bab el-Halk Meydanı'nda bulunuyor. Müze başta Osmanlı, Hindistan, Çin ve İran başta olmak üzere birçok ülkeden yaklaşık yüz bin parça İslam Sanatlarına ait tarihi eseri muhafaza ediyor. Müzenin durumu ve eserlerle ilgili raporların tamamlanmasının ardından uluslararası bir yardım kampanyası başlatılması hedefleniyor. Mısır hükümeti de son 3 yıl içinde ülkede zarar gören eserlerin onarılması için geniş çaplı bir çalışma yürütüyor.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.