İslam medeniyeti ve Batı medeniyeti birbirini etkiliyor

İslam medeniyeti ve Batı medeniyeti birbirini etkiliyor

Şentürk, medeniyetlerarası ilişkilerin yapısal dönüşüme uğradığını ve medeniyetlerin iç ice geçtiğini söyledi

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi (FSMVÜ) Medeniyetler İttifakı Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Recep Şentürk, medeniyetlerarası ilişkilerin yapısal dönüşüme uğradığını ve medeniyetlerin iç ice geçtiğini söyledi.
 
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Açık Medeniyet: Küreselleşme ve AB Sürecinde Medeniyetimizin Geleceği Konferansı"nda konuşan Şentürk, geçmişte medeniyetlerarası ilişkilerin son derece sınırlı olduğunu anlattı.
Şentürk, iletişim ve ulaşımdaki hızlı ilerlemelerle mesafenin öneminin sıfırlandığını, uzaklığın insanların ulaşımını ve iletişimini engellemediğini dile getirdi.
Klasik dönemde sadece coğrafi açıdan yakın medeniyetlerin il halinde olduklarına dikkati çeken Şentürk, şu anda ise bütün medeniyetlerin iletişim kurduğunu vurguladı.
 
Şentürk, şöyle devam etti:
"Daha önceki dönemlerde olmayan bu olguya 'açık medeniyet ya da çok medeniyetli toplum' diyorum. Günümüzde bir medeniyetin kendini diğer medeniyetlerin etkisinden izole etmesi mümkün değil. Pencerelerinizi, kapılarınızı kapatmanın imkanı yok çünkü artık medeniyetlerin duvarları yok. Medeniyetler açık hale gelmiş durumda. Siz karşı tarafa, karşı taraf da size tesir ediyor. Bu, insanlık tarihinde yeni bir olgudur. Bizim siyasetimiz, iktisat, uluslararası ilişkilerimiz, eğitimimiz açık medeniyet olgusuna göre kendini yeniden düzenlemek mecburiyetinde. Devletimizse siyaseti, uluslararası ilişkileri belirlerken buna göre belirleyecek. 50 yıl önceki nesil yok artık. Yeni nesil var ve dünyanın her yerine ulaşabiliyor. Ayrıca ticaretimiz de kendini bu açık medeniyete göre belirleyecek."
 
- "Medeniyetlerarası ilişkiler, yapısal dönüşüme uğradı"
Medeniyetlerarası ilişkilerin giderek yoğunlaştığını aktaran Şentürk, medeniyetlerin iç içe girmesinin "çok medeniyetli toplum" denilen yeni olguyu doğurduğunu belirtti.
"Medeniyetlerarası ilişkiler, yapısal dönüşüme uğradı ve medeniyetler iç içe geçti" diyen Şentürk, şunları kaydetti:
"Artık insanlar farklı medeniyetlerle aynı mekanı paylaşabiliyor. Farklı medeniyetlerden insanlar artık farklı coğrafyalarda yaşamıyor, aynı mekanı paylaşıyor. Şehirler giderek daha fazla kozmopolit hale geliyor çünkü farklı şehirle insanlar farklı bölgelerde yaşamaya başlıyor. Örneğin, şu anda İstanbul'da dünyanın her yerinden insanlar var. Ben buna 'çok medeniyetli toplum olgusu' diyorum. Çok farklı din, medeniyet ve ırklardan insanlar aynı yerde yaşayabiliyor."
Şentürk, İslam dininin Amerika'da en hızlı yayılan ikinci din konumunda olduğuna işaret ederek, 5 bin Müslüman'ın kongre binasının önünde cuma namazı kılabildiğini anlattı.
Yarım asır önce böyle bir şeyin düşünülemeyeceğini dile getiren Şentürk, sözlerini şöyle tamamladı:
"Batı medeniyeti, İslam medeniyetini, İslam medeniyeti de Batı medeniyetini etkiliyor. Burada bütün medeniyetler birbirlerini etkiliyor. 'Birbiriyle iyice karışan, iç içe giren bu medeniyetlere mensup insanlar arasındaki ilişkileri nasıl düzenleyeceğiz' diye soru ortaya çıkıyor. Buna 'farklılık yönetimi de' diyebiliriz. Şu anda bütün dünya medeniyetlerinin, bütün ülkelerin en temel problemi farklılık yönetimidir. Bunlar barış içinde idare edilirse çok büyük güç haline dönüşebilir, iyi idare edilemezse en büyük çatışmanın kaynağı olur. Bu da küresel seviyede medeniyetler çatışması doğurabilir. Mesela Amerika'da 10 milyon Müslüman var. Amerikan ordusunda binlerce Müslüman asker var. Müslümanlar ayrı yerde yaşamıyor, Amerika'nın içinde yaşıyor. Şu anda İslam dünyada en hızla yayılan din."
 
Timeturk

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.