İslam kardeşliği için Uhuvvet Risalesini yaymıştı

İslam kardeşliği için Uhuvvet Risalesini yaymıştı

Bediüzzaman Said Nursi’nin talebelerinden Seyyid Salih Özcan ağabey ESKADER’in düzenlediği bir programla anılacak

Risale Haber – Haber Merkezi

İttihad Gazetesinin ilk sahibi, Hilâl Dergisi’nin kurucusu merhum Salih Özcan hakkında Cağaloğlu’nda bir anma programı düzenleniyor. Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER)’nin düzenlediği anma programı, Timaş Kitapkahve’de, 20 Ağustos 2015 Perşembe günü saat 18. 00’de başlayacak.

Harran Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Servet Armağan’ın konuşma yapacağı toplantı gazeteci yazar Mustafa Özcan tarafından yönetilecek. Toplantıya Salih Özcan’ın yakın dostlarının ve sevenlerinin katılması bekleniyor.

Bediüzzaman Said Nursi’nin yakın talebelerinden olan Özcan, Türkiye ve İslâm âlemi arasında kültürel münasebetlerin artmasında büyük hizmetleri olmuş, Türkçe bir çok eseri Arapçaya kazandırmış, Arapça kitapları da Türkçeye tercüme etmişti.

İTTİHAD-I İSLAM İÇİN ÇALIŞTI

Ömrünü İslâmî hizmetlere adayan, Türkiye ve İslâm âlemi arasında bir ilim ve irfan köprüsü olan Seyyid Salih Özcan 1929 yılında Şanlıurfa’da doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini kendi memleketinde yaptı. Arapçayı iyi derecede bilirdi. İslâm âlimi Bediüzzaman’ın Said Nursi’nin has talebelerinden biri olan Salih Özcan, geniş bir kesim tarafından okunan haftalık İttihad gazetesinin ilk sahibi idi. Bu derginin yayın müdürü ise Mustafa Nezihi Polat’tı.

Salih Özcan, daha sonra Hilâl dergisini ve Hilâl Yayınevi’ni kurdu. Dergi ve yayınlar, hem Türkiye’de hem de İslâm dünyasında geniş yankılar uyandırdı. İslâm âleminin tanınmış simalarıyla dostluk kuran Özcan, Müslümanların yakınlaşmasına, birbirlerini tanımalarına büyük ölçüde katkıda bulundu.

Pakistan, Suudi Arabistan, Mısır ve diğer İslâm ülkelerindeki âlimlerin eserlerini Türkçeye tercüme etti, başta Bediüzzaman olmak üzere ülkemizin bir çok âliminin ve yazarının da eserlerini Arapçaya aktardı. Böylece İslâm dünyasının bir birbirini tanımasına gayret gösterdi. Seyyid Kutup gibi düşünürleri de Türkiye’de ilk tanıtan ve kurduğu Hilâl Yayınları’nda eserlerini neşreden kendisidir. Salih Özcan, Medine’de yaşayan şair ve âlim Ali Ulvi Kurucu’nun gönderdiği kitapları, Muhammed İkbal’in, Ebu’l Hasen en-Nedvî’nin ve Muhammed Hamidullah’ın eserlerini, kurduğu Hilâl Yayınevi’nde neşretti. İslâm kardeşliğinin anlatıldığı Uhuvvet Risalesi’ni yurtiçinde ve yurtdışında yayımladı ve geniş kesimlere ulaştırdı.

Uzun zamandan beri yoğun bakımda olan Salih Özcan 3 Ağustos 2015 tarihinde vefat etti. 4 Ağustos’ta Fatih Camii’nde kalabalık bir cemaat tarafından cenaze namazı kılındı, aynı gün Şanlıurfa’ya götürüldü, 5 Ağustos günü Dergâh Camii’nde kılınan namazın ardından Halilurrahman Döşeme Camii haziresine defnedildi. İstanbul’daki cenaze namazına, aralarında Bediüzzaman Said Nursi’nin talebelerinden Abdullah Yeğin, Mehmed Fırıncı, Ahmed Aytimur ağabeyler başta olmak üzere protokol ve Nur gönüllülerinden pek çok kişi katıldı. 

 

Bediüzzaman Said Nursinin talebelerinden Seyyid Salih Özcan Ağabey Eskader Anma Programı

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.