İslam dünyasının liderliğini Türkiye yapıyor

İslam dünyasının liderliğini Türkiye yapıyor

"1. Latin Amerika Müslüman Dini Liderler Zirvesi" devam ediyor

Amerika İslami İlişkiler Konseyi Başkanı Awad, "Müslümanlar olarak, İslam dünyasının liderliğini yapan Türklere ve Türkiye'ye teşekkür ediyoruz. Bu liderlik, geleceğin inşasında önemlidir" dedi.
 
Diyanet İşleri Başkanlığınca Brezilya, Arjantin, Şili, Meksika, Surinam, Uruguay, Nikaragua, Panama, Kolombiya, Dominik Cumhuriyeti, Guyana, Ekvador, Jamaika ve Haiti'nin de arasında bulunduğu 40 ülkeden 76 İslam merkezi başkanı, dini lider ve temsilcinin katıldığı "1. Latin Amerika Müslüman Dini Liderler Zirvesi" devam ediyor.
 
Conrad Otel'de düzenlenen zirvede konuşan Amerika İslami İlişkiler Konseyi (CAIR) Başkanı Nihad Awad, organizasyonda Türkiye ile geleceklerini nasıl inşa edeceklerinin konuşulacağını kaydederek, zirvenin zamanlamasına vurgu yaptı. 
 
"Kilometrelerce uzaklarda yaşayan Müslümanlar olarak, İslam dünyasının liderliğini yapan Türklere ve Türkiye'ye teşekkür ediyoruz. Bu liderlik, geleceğin inşasında önemlidir" diyen Awad, milyonlarca Suriyeliye kucak açıp yardım ettiği için de Türkiye'ye şükranlarını sunduğunu söyledi. 
 
Awad, Filistin meselesine de değinerek, "Filistin meselesinde liderlik yapması konusunda Türkiye'ye, Filistin konusundaki cesaretli tavrı dolayısıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a şükranlarımı sunuyorum" ifadesini kullandı. 
 
İslamofobyanın İslamiyeti olumsuz etkiliğini anlatan Awad, buna karşı adım atmaları gerektiğini vurguladı. 
 
Amerika'da yaşayan Müslümanların sayısı hakkında bilgi veren Awad, şunları kaydetti:
 
"ABD'de Müslüman sayısı 8 milyon. İslam ABD'de en hızlı yayılan din. Amerikan toplumunun yüzde 27'si İslamiyete olumlu bakıyor. İslamiyet algısını toplum nezdinde değiştirmek, bizim için en zor şeylerden birisi. Amerikalılarla bu anlamda çalışmak çok önemli. ABD'deki cami sayısında yüzde 74'lük bir artış sağlandı. Din ile devlet arasındaki ayrım, Müslümanların kendi camilerini yapmalarını sağladı. Ancak biz artık farklı kurumlar da kurmalıyız."
 
Brezilya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Khaled Rezk El Sayed Takkyuddin de toplantının İstanbul'da yapılmasının çok önemli ve dikkat çekici olduğunu belirterek, Osmanlı hilafetinin Brezilya'daki Müslümanlara katkılarının büyük olduğunu söyledi. 
 
Amerikalı Müslümanların İslam'ı sevdiğini ve dünyadaki diğer Müslümanlarla aralarında derin muhabbet olduğunu ifade eden Takkyuddin, konferansın bu bağları güçlendirmesi temennisinde bulundu. 
 
Hallar: Bu toplantılarla İslamiyet'i dünyaya daha iyi anlatabiliriz
 
Latin Amerika İslam Organizasyonu Başkanı Muhammed Yusuf Hallar ise "İslamofobyaya karşı İslam'ın hoşgörü ve medeniyet kültürünün yayılması doğrultusunda bizlere büyük görevler düşmektedir" dedi. 
 
Sorumlusu bulunduğu ülkelerde Hristiyan iş adamlarıyla toplantılar yaptığını, Müslümanlar ile diğer dinlere mensup toplumlar arasında iş birliğini artırmaya, adaleti sağlamaya yönelik çalışmalarının devam ettiğini anlatan Hallar, şöyle konuştu: 
 
"Bölgesel ve uluslararası birçok toplantı yaparak, dünyaya İslamiyeti daha iyi ve doğru anlatabiliriz. İslam'ın bu bölgede daha iyi anlaşılmasına yönelik bir üniversite, imam ve hatiplerin daha iyi yetişmesi için bir merkez kurulması gerekir. İslam Bankası kurularak Latin Amerika'daki eğitim ve araştırma çalışmalarının desteklenmesi için bir banka kurulmalı. Latin Amerika'da yaşayan Müslüman azınlıkların sorunlarının çözülmesi için bütün İslam dünyasının bir araya getirilmesi gerekiyor. İslam devletlerinin bilinci artırılmalı."
 
Baig: Amerikalılara İslam'ı doğru anlatmalıyız
 
Kuzey Amerika İslam Camiası (ICNA) Başkanı Naem Muhammed Baig, dünyadaki Müslümanları birbirine bağlayan en önemli şeyin Kur'an-ı Kerim olduğunu belirterek, "Amerika'da yaşayan küçük bir Müslüman azınlık olarak, karşılaştığımız büyük zorluklar var. Bu güçlükler, bizi İslam'a daha fazla bağlıyor. Amerika'ya gelmeden önce rahat davranan Müslümanlar, İslami görevleri konusunda Amerika'ya geldikten sonra daha fazla dikkat ediyor" diye konuştu. 
 
Müslümanlar için yaptıkları çalışmalara değinen Baig, çeşitli kataloglar bastırarak ve ilanlar vererek Meksika ve diğer Güney Amerika ülkelerinde İslamiyet'i anlatmaya çalıştıklarını bildirdi. 
 
Amerika'da İslamofobya sorunuyla karşı karşıya olduklarını dile getiren Baig, "İslam'ı yanlış temsil edenler var. İslam'ı hakiki Müslümanların anlatması gerekir. Amerika'da 220 İslam Merkezi, 100'den fazla İslam okulu var ama bunlar yeterli değil. Amerikalılara İslam'ı doğru anlatmalıyız. Bunun yanı sıra kendi çocuklarımıza da İslam'ı güzel ve doğru anlatmalıyız" değerlendirmesinde bulundu.
 
aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.