İslam dünyası farklılıklarını rahmete dönüştürmeli

İslam dünyası farklılıklarını rahmete dönüştürmeli

Resmi temaslarda bulunmak üzere Sudan’ın başkenti Hartum’da bulunan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Uluslararası Afrika Üniversitesi’nde “Fıkhî Kurallar” başlıklı bir konferans verdi.

Risale Haber-Haber Merkezi

Görmez, konferansta yaptığı konuşmada, İslam dünyasının içinden geçtiği zor süreçlerin aşılmasında kalplerde ve gönüllerde birlik sağlamanın önemli bir yerinin bulunduğunu vurguladı. Günümüzde İslam dünyasında ortaya çıkan ayrılıklardan ve fitnelerden söz eden Başkan Görmez, bu fitneleri ortadan kaldırmak için İslam alimlerine büyük görevler ve sorumluluklar düştüğünü söyledi. Başkan Görmez, şöyle konuştu:

“Son yıllarda bazı hareketler, kendisi ile beraber secde eden, rükuya varan kardeşini tekfir ediyor. İslam alimlerinin bu tekfir hastalığını çok ciddi bir şeklide ele alarak herkese anlatması gerekiyor. Şimdi bazı gruplar sudan sebeplerle tekfir ettiği insanlarla savaşmayı cihat kabul ediyorsa, o savaşta can vermeyi şehadet olarak kabul ediyorsa burada çok ciddi bir sorun var demektir. Alimlerin bu konuda sözünü birleştirmesi gerekir.”
Başkan Görmez, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“İslam’ın hedefi insanlığa hayat vermektir…”

İslam’ın ve Resulü Ekrem’in (sas) bize bıraktığı en önemli miraslardan bir tanesi savaşta dahi ahlak ve hukuktan taviz vermemektir. İslam’ın hedefi öldürmek değil, hayat vermektir. Günümüzde Müslümanlar arasında tarihte örneği görülmemiş bir biçimde mezhepçilik fitnesi var. Müslümanın vücuduna bomba bağlayıp bir Şii camisine, bir Sünni camisine gidip, orada Müslümanları katletmesine biz tarih kitaplarında şahit olmadık. Bu fitneler İslam dünyasını derin bir kaosun içerisine sürüklemektedir. Her geçen aramızdaki ayrılıklar derinleşmekte ve birbirimizden uzaklaşmaktayız. Bunu önlemeliyiz, kardeşliğimizi güçlendirmeliyiz, farklılıklarımızı rahmete dönüştürmeliyiz.

“Diyanet olarak İslam dünyasındaki mezhepçilik fitnesiyle mücadele etmek üzere gayret sarf ediyoruz…”

Diyanet İşleri Başkanlığı olarak bu fitneyle mücadele etmek üzere çeşitli çabalar sarf ediyoruz ve etmeye de devam edeceğiz. İslam dünyasının içerisinde bulunduğu bu hale çözümler bulmak üzere çeşitli ülkelerden gelen, her biri bir dini müessesenin başı olan 150 alimden oluşan bir toplantı yaptık. İslam Dünyası Alimleri Barış İtidal ve Sağduyu Toplantısı’nı İstanbul’da gerçekleştirdik. O toplantı sonrası bir ‘daimi temas gurubu’ oluşturalım dedik. Şii ve Sünni alimlerin bulunduğu bu heyet İslam dünyasında fitne olan yerlere, mezhepçilik fitnesinin yayılmaya çalışıldığı yerlere ziyaretlerde bulunsun ve mesajımızı iletsin istiyoruz.

“Müslüman azınlıkların hak, inanç özgürlükleri ve kimliklerini korumaları anlamında himayeye ihtiyaçları var…”

Dünyanın birçok yerinde, kendi haline terk edilmiş Müslüman azınlıklar var. Dominik Cumhuriyeti’nde 1500 Müslüman var ama kimse sahip çıkmamış. Dünyada kimsenin adını bilmediği, unuttuğu yerlerde Müslüman azınlıklar var. Bunların hem hakları, hem inanç özgürlükleri, hem kimliklerini korumaları anlamında himayeye ihtiyaçları var.
Diyanet İşleri Başkanı Görmez, konferans çıkışında öğrenciler ile bir süre sohbet etti. Sohbet sırasında Başkan Görmez, Sudan’da eğitim gören Türk öğrencilere “Sudan'da eğitiminizi iyi alın. Hem teknik konularda hem de Arapça konusunda kendinizi geliştirin. Yüksek lisans ve doktora gibi akademik kariyerinizi ihmal etmeyin” tavsiyelerinde bulundu.

Konferansın ardından Başkan Görmez, Afrika Kur’an-ı Kerim Basımevini ziyaret ederek, basımevinde incelemelerde bulundu ve basımevinin faaliyetleri hakkında bilgi aldı.
Başkan Görmez, incelemelerinden sonra İslam Fıkıh Konseyi’ni ziyaret ederek, Konsey Başkanı Başkan Dr. İsam el-Beşir ile görüştü. 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.