'İslam dünyası doğum sancısı çekiyor'

'İslam dünyası doğum sancısı çekiyor'

İHH Genel Başkanı Yıldırım, İslam dünyasında yaşanan sıkıntıları değerlendirirken, "Müslümanların yaşadığı doğum sancısıdır. Kendi imkan ve kaynaklarıyla kalkınmaya çalışıyor" dedi.

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Genel Başkanı Bülent Yıldırım, İslam dünyasında yaşanan sıkıntıları değerlendirirken, "Müslümanların yaşadığı, doğum sancısıdır. Müslümanlar artık yeraltı kaynaklarını kimseye sömürtmek istemiyor. Kendi imkan ve kaynaklarıyla kalkınmaya çalışıyor. Bu nedenle İslam dünyasında diktatörlere karşı bir bahar havası esti" dedi.

Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Müslümanların yaşadığı coğrafyada açlık, savaş, zulüm ve baskı görüldüğüne işaret ederek, sıkıntıların yaşandığı Afrika, Ortadoğu ve Asya'daki Müslümanların çetin imtihanlar verdiğini söyledi.

Son yıllarda her İslam ülkesinde farklı trajediler yaşandığını belirten Yıldırım, "Müslümanların yaşadığı doğum sancısıdır. Müslümanlar artık yeraltı kaynaklarını kimseye sömürtmek istemiyor. Kendi imkan ve kaynaklarıyla kalkınmaya çalışıyor. Bu nedenle İslam dünyasında diktatörlere karşı bir bahar havası esti fakat Müslümanların bu özgürleşme ve bağımsızlaşma süreci Batılıları rahatsız etti. Süreç içerisinde ne yazık ki Mısır, Tunus ve Yemen'e saldırılar gerçekleştirilmiş oldu" diye konuştu.

Mısır'daki idam kararları

Mısır'da seçilmiş cumhurbaşkanının darbeyle indirilmesini "geçici bir durum" olarak niteleyen Yıldırım, darbecilerin iktidarının uzun soluklu olmayacağını ifade etti.

Yıldırım, İhvan-ı Müslim'in dünyada etkisi büyük bir sivil toplum hareketi olduğunun altını çizerek, şöyle konuştu:

"Dünyada 100 milyondan fazla Müslüman'ı harekete geçirme kabiliyetine sahiptir. Bunu da biliyorlar. O yüzden bunlara karşı baskılar var. Mısır'da bir iç savaş çıkmaması için İhvan, Sisi'den daha duyarlı davranıyor. Yavaş hareket ediyor. Bütün zulüm, baskı ve idamlara rağmen halkın daha çok bedel ödememesi ve Mısır'ın imarının yerle bir edilmemesi için iç savaşa yönelik herhangi bir hamleye girmiyor. Süreç içinde ne olacağını söylemek çok zor. Çünkü insanlar bir yere kadar zulme dayanır. Önümüzdeki günlerde Mursi'ye yönelik idam kararının durdurulacağını düşünüyorum. Çünkü Suudi Arabistan ve Katar, Mısır üzerinde etkili. Bu idam kararı durdurulmazsa o ülkelerde hareketlilik olacaktır. Bunu göze alamazlar." 

İdam kararının Mısır Müftüsünün onayına sunulduğunu hatırlatan Yıldırım, "Müftünün belirli isimler dışında fetva verebileceğini düşünmüyorum. Bazıları hakkında idama fetva verebilir. Siyasi kimliği olmayanlara fetva çıkmazsa bu hedef saptırma olabilir. Orada idamla yargılananların hepsi bizim kardeşimizdir ve korunmalıdır. Türkiye halkı ve devleti olarak buna dikkat etmeliyiz" ifadesini kullandı.

Suriye'ye 3 bin tır insani yardım hedefi

Yıldırım, Suriye'de son zamanlarda önemli gelişmeler yaşandığına dikkati çekerek, muhaliflerin birçok bölgeyi ele geçirdiklerini söyledi.

Muhaliflerin Halep'i ele geçirmek için çabalarını artırdığını anımsatan Yıldırım, "Suriye'de Esed rejimi zayıflamış durumda. Önümüzdeki günlerde belki muhaliflerin zaferini görebiliriz" dedi.

Yıldırım, iç savaşın çıktığı günden beri halkın zor günler yaşadığını vurgulayarak, son aylarda Türkiye'den Suriye'ye giden insani yardımlarda azalma görüldüğünü bildirdi.

Türkiye'deki seçim atmosferi ve bazı negatif kampanyaların, halkın yardım etme duygusunu olumsuz etkilediğine değinen Yıldırım, "Buradan çağrıda bulunuyoruz. Suriye halkını, kadınları ve çocukları unutmayın. Orada insanlar bir öğün bile yemek bulamıyor. İsraf etmeyin. İHH olarak 3-4 ay içinde 3 bin tır hedefleyen insani yardım hamlesini başlatıyoruz. Bu yardım organizasyonuna vatandaşlarımızın ilgi göstermesini bekliyorum" şeklinde konuştu.

ihh

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.