İslam Dinini İşaret Dili ile Öğretecekler

İslam Dinini İşaret Dili ile Öğretecekler

Diyanet İşleri Başkanlığı işitme engellilere din eğitimi vermek için Kuran Kursu Öğreticileri'ne işaret dili eğitimi veriyor.

Din eğitiminde bir ilke imza atan Diyanet İşleri Başkanlığı işitme engellilere işaret dili ile din eğitimi vermeye hazırlanıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından üzerinde iki yıldır sürdürülen çalışmalar tamamlanarak Türkiye'nin 81 ilinden Rize'ye gelen 150 ye yakın Kuran Kursu Öğreticisine işaret dili eğitimi verilmeye başlandı. Proje kapsamında Rize Yusuf Karali Diyanet Eğitim Merkezi'nde işaret dili eğitimi alan öğreticiler illerine döndüklerinde işitme engellilere yönelik işaret dili ile din eğitimi verilen sınıflar oluşturacak.

Eğitim programını yerinde takip eden Diyanet İşleri Başkanlığı Yaygın Din Eğitimi Daire Başkanı Belgin Konanlı Aydın yaptığı açıklamada, işitme engelli vatandaşlara İslam dinine uygun şekilde işaret dili ile din eğitimi vermeyi amaçladıklarını belirterek, "Projeye iki yıl önce başladık. Ancak işaret dili ile dini tenimler arasında bir dil birlikteliği olmadığını gördük. Bu nedenle Milli Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Türk Dil Kurumu ve işitme engellilerden oluşan bir ekip kurduk. Hangi ifadelerin hangi işaretler ile gösterileceğini belirledik. Bu şekilde 'Türk işaret dili dini kavramlar sözlüğü' hazırlandı. Gönüllü arkadaşları tespit ettik. Rize Yusuf Karali Diyanet Eğitim Merkezi'nde 7 sınıf oluşturuldu. 81 ilden gelen yaklaşık 150 Kuran Kursu öğreticilerine sözlüğün nasıl kullanılması gerektiği ve işaret dili eğitimi veriyoruz. Buradaki eğitimleri tamamlandıktan sonra illerine dönerek işitme engelli vatandaşlarımıza yönelik işaret dili ile din eğitimi veren sınıflar oluşturacaklar" dedi.

Aydın yaptığı açıklamada, 2 yıl önce projeye başladıklarında Müslüman işitme engelli vatandaşların "peygamber" ifadesini Hıristiyan işitme engellilerde olduğunu gibi başlarının üzerinde halka oluşturarak ifade ettiklerini belirterek "Bu tür dinimize uygun olmayan ifadelerin yerine dinimize uygun ifadeler geliştirdik. Bizim dinimize göre işaret dili ile 'peygamber' ifadesinde el kalbin üzerine götürülerek gösteriliyor" diye konuştu.

Eğitim alan Kuran Kursu öğreticileri aldıkları eğitimden duydukları memnuniyeti dile getirdiler. -

Haberler

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.