’İslam devletinden terörist çıkmaz’

’İslam devletinden terörist çıkmaz’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Eğer İslam devleti dersek bu yanlış olur. Burada DAİŞ ifadesidir asıl olan. Çünkü İslam devletinden terörist çıkmaz. DAİŞ bir terör grubudur, bir terörist grubudur. İslam, barış kavramından türeyen bir kelimedir..."

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki 2 saat 25 dakika süren görüşmelerinin ardından ortak basın açıklaması yaptı. İkili basın açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. ABD Başkan Yardımcısı Biden, Cerablus’ta bugün başlatılan operasyonun ABD ve bölgedeki genel operasyon için ne anlama geldiği yönündeki soruya, “Cerablus’taki operasyonla alakalı olarak Türk ordusunun şuana kadar yapmış olduğu çalışmayı destekliyoruz, takdir ediyoruz. DAİŞ’in orada olduğunu karşılıklı olarak uzun zamandan beri biliyoruz ve şuna güçlü bir şekilde inanıyoruz ki, Türk sınırı Türkiye tarafından kontrol altında tabi ki olmalı ve herhangi bir grup da o bölgede işgal gerçekleştirmemeli. Suriye bir bütün olmalı, küçük parçalara bölünmüş olarak değil. Biz Türkiye ile birlikte çalışmaya devam etmek durumu içerisindeyiz. Bu operasyonların devamında da DAİŞ’i oradan çıkarmak istiyoruz. Bu operasyonları destekliyoruz” cevabını verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’li gazetecinin sorusuna düzeltme yaparak, “Sayın Biden’ın özellikle bu değerlendirmesine katılıyorum, yalnız hanımefendinin bir sürçü lisanı oldu galiba, onu düzeltirsek isabetli olacak. Sayın Biden aslında onu düzeltti. Eğer İslam devleti dersek bu yanlış olur. Burada DAİŞ ifadesidir asıl olan. Çünkü İslam devletinden terörist çıkmaz. DAİŞ bir terör grubudur, bir terörist grubudur. İslam, barış kavramından türeyen bir kelimedir. Dolayısıyla da İslam’a mensup olan bu katliamları yapmaz. 12 yaşındaki, 13 yaşındaki, 14 yaşındaki çocukları canlı bomba olarak halkın arasına sokmaz, sokamaz. Ne yazık ki DAİŞ bunları yapıyor ama bunun bedelini de çok ağır ödeyecek. Bundan hiç endişeniz olmasın. Yeter ki barışa koşanlar el birliği yapsınlar, güç birliği yapsınlar” değerlendirmelerinde bulundu.

 

“Gülen’in iade sürecinin ne kadar süreceği ne kadar kanıtın sunulabileceğine bağlı”

“İleriye dönük olarak Gülen’in iadesi Türkiye-ABD ilişkilerini nasıl etkiler?” şeklindeki soru üzerine Biden, “Birinin sınır dışı edilebilmesi için Amerikan mahkemelerinin karar vermesi gerekiyor. Son zamanlarda ülkemde birkaç terör saldırısı oldu ve FBI bu işi yapan birkaç kişiyi takip etti. Bir teröristte DAEŞ’e yemin ettiğini ve Amerikalıları öldürmeye yemin ettiğini söylemişti. Sadece bu ifadeleri önceden kullandığı için onu tutuklamamız mümkün olmuyor. Biz kanunu uyguluyoruz ve bağımsız olarak kanunu uyguluyoruz. Hukukçuların ve uzmanların oluşturduğu bir ekip şuan da Ankara’da. Sizin adli uzmanlarınızla ve savcılarınızla bir araya geldiler. Diyorlar ki, ‘ihtiyacımız olan delili bize verin ki biz de bunu mahkemeye sunabilelim.’ Mahkeme de bu delillerin sonucunda iade yapabilsin. ABD sınır dışı edilme standartlarını yerine getirmiş birini sınır dışı etmemezlik yapamaz. Bizler kanunlara bağlıyız. Gülen’in iade sürecinin ne kadar süreceği ne kadar kanıtın sunulabileceğine bağlı. Şuana kadar dünden bugüne geldiğimiz zaman, henüz darbe ile alakalı bir kanıt sunulmadı. Genel olarak bu adam kötüdür diyemezsiniz bir mahkemeye. Mahkemeye ‘bu adam ya da bu kadın açık bir şekilde şu suçu işlemiştir’ demeniz lazım. Sayın Cumhurbaşkanı ile de bunun üzerinde çalışıyoruz, delil toplamaya çalışıyoruz. Bir mahkemenin olası bir sebep olarak kabul edebileceği bir kanıtı toplamaya çalışıyoruz. Biz kararlıyız. Her bir parça kanıtı dinlemek konusunda kararlıyız, Türkiye sunduğunda. Bir teröristi barındırmak için ne gibi bir sebebimiz olabilir ki? Böyle bir şeyi neden yapalım? Bunun hiçbir anlamı ve mantığı yok. Hukuka bağlıyız ve mahkemeler yeterli belge sunulduğunda kararı verecektir. Ben bir mahkeme adına konuşamam. Bizim sistemimiz içerisinde Federal Mahkeme alt değildir, kongre ile eşittir. Biz bir müttefikimize saldırıp demokrasiyi yıkmaya çalışan bir kişiyi koruyabilir miyiz? Her şey kanuna bağlı olacak” şeklinde konuştu.

(İHA)

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.