İslam coğrafyasında kan ve gözyaşı ne zaman bitecek?

İslam coğrafyasında kan ve gözyaşı ne zaman bitecek?

Şiddet olaylarının yaşandığı Müslüman ülkelerinde, ramazan ayının ilk haftasında kan ve gözyaşı aktı.

Şiddet olaylarının devam ettiği müslüman coğrafyasında acı ve gözyaşı, ramazan ayında da dinmedi.
 
Irak, Libya, Suriye, Yemen ve Mısır'da yaşanan şiddet olaylarında, ramazan başladığından bugüne 350'den fazla sivil hayatını kaybetti, en az 230 kişi de yaralandı.
 
Suriye İnsan Hakları Örgütünün (SNHR) raporuna göre, şiddetin en yoğun yaşandığı ülkelerin başında yer alan Suriye'de ramazanın ilk haftasında 51'i çocuk, 29'u kadın 494 kişi hayatını kaybetti.
 
Yemen'in kuzeyindeki Amran vilayetinde Husi militanlarıyla güvenlik güçleri arasında çıkan ve üç gündür devam eden çatışmalarda da 290 kişi hayatını kaybetti.
 
IŞİD saldırıları devam ediyor 
 
Irak’ın Diyala iline bağlı Celavle kasabasında peşmerge güçleriyle Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) öncülüğündeki silahlı gruplar arasında devam eden çatışmalar nedeniyle halkın yüzde 70'i evlerine terk etmek zorunda kaldı.
 
Musul'a bağlı Telafer'de de silahlı kişilerin bulunduğu konvoya düzenlenen hava saldırısında 10 kişi hayatını kaybederken, 13 kişi de yaralandı. Enbar vilayetine bağlı Felluce ilçesinde hükümete karşı savaşan Ceyşu'l Mücahidin (Mücahitler Ordusu) örgütü komutanlarından Muhammed Said el-Cumeyli, yola döşenen mayının patlaması sonucu hayatını kaybetti.  
 
Gazze'de öfke ve gözyaşı
 
Geçen hafta 3 Yahudi yerleşimcinin ölümünün ardından Gazze'ye düzenlenen hava saldırılarında çok sayıda sivil hayatını kaybetti, gözaltına alınanların sayısı da 450'yi geçti. 
 
Sabah namazı için gittiği Doğu Kudüs’teki caminin önünden kaçırılan 17 yaşındaki Filistinli Muhammed Ebu Hudayr’ın bir süre sonra ölü bulunması, Filistinlileri bir kez daha gözyaşı ve öfkeye boğdu. Gazze'ye karşı operasyonların devam edeceği tehdidinde bulunan İsrail'in dünkü saldırılarında 9 kişi öldü, 7'si çocuk 12 kişi de yaralandı. 
 
Mısır'da, seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin askeri darbeyle görevden alınmasının birinci yıl dönümüne denk gelen ramazan ayının ilk haftasında düzenlenen gösterilerde ve meydana gelen çatışmalarda, resmi rakamlara göre 10, darbe karşıtlarına göre 14 kişi hayatını kaybederken, 34 kişi de yaralandı. 
 
Libya'nın Bingazi kentinde dün silahlı kişilerce düzenlenen saldırılar ve emekli Tümgeneral Halife Hafter ile orduya bağlı devrimci güçler arasındaki çatışmalarda da 8 kişi öldü, 3 kişi de yaralandı.  
 
Lübnan'ın 100 binden fazla Suriyeli sığınmacının bulunduğu Arsal kasabasına Suriye'nin rejim ordusu tarafından 6 hava saldırısı düzenlendi. 
 
Afganistan'ın Kunduz ve Herat vilayetleri de Taliban militanlarınca düzenlenen saldırılara sahne oldu. Saldırılarda 20 kişi hayatını kaybetti.
 
Afrika kan gölü
 
Afrika'da da ramazana rağmen saldırılar ve çatışmalar devam ediyor. 
 
Somali'nin farklı bölgelerinde dün düzenlenen saldırılarda 5 kişi ölürken, 5 kişi de yaralandı.
 
Nijerya'da dün Boko Haram militanı olduğundan şüphelenilen kişilerce Damboa’daki askeri garnizona düzenlenen saldırıda ise 56 kişi öldü. Borno eyaletine bağlı Konduga kasabasında düzenlenen intihar saldırısında da 3 sivil hayatını kaybetti. 
 
Kenya’nın sahil bölgesinde meydana gelen şiddet olaylarında en az 22 kişi yaşamını yitirdi. 
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
3 Yorum