İslam barış ve ilerleme dinidir

İslam barış ve ilerleme dinidir

Senegal'in başkenti Dakar'da düzenlenen "Uluslararası İslam ve Barış Konferansı"nın sonuç bildirgesinde şunlar yayınlandı.

King Fahd Palace Otel'de, Senegal'in en önemli dini topluluklarından Ticani Tarikatı'na bağlı Cemiyet'ül Ensar ed-Din Derneğince düzenlenen konferansa, çoğu Afrika ve Arap coğrafyasından olmak üzere yaklaşık 20 ülkeden siyasiler, İslam İşbirliği Teşkilatı, AB, BM, Afrika Birliği, İslam ülkelerinin temsilcileri ile çok sayıda bilim ve din adamı katıldı. 

Dün başlayan konferans ve çalışma toplantıları sonucunda açıklanan bildirgede, gelişmemiş ülkelerde özellikle kadın ve çocukların dezavantajlı gruplar olduğu ve eğitimsizlik nedeniyle daha çok şiddete maruz kaldığı vurgulandı. 

Kadın ve çocukların, bu mağduriyetin giderilmesi için daha fazla eğitilmesi gerektiğine işaret edilen bildirgede, şiddete eğilimin, fakirlik ve eşitsizlikle doğrudan ilişkisi bulunduğu vurgulandı.

Bildirgede, şunlar kaydedildi:

"Şiddetin türü, sebebi ve kökeni ne olursa olsun kınıyoruz. Dünyaya, insan hakları çerçevesinde kültürel farklılıklar, inançlar ve değerlerin kabul edilmesi çağrısında bulunuyoruz. İslam'ın barış ve ilerleme dini olduğuna inanıyoruz. Dolayısıyla onun adına yapılan farklı vahşetler kabul edilemez. Terörizm ve radikal oluşumların, İslamiyet ile ilgisi asla olamaz."

Herkesin yardımlaşma, hoşgörü ve karşılıklı saygıya davet edildiği bildirgede, "Devletler ve uluslararası örgütlerin, şiddetin her türlüsünün engellenebilmesi için daha fazla yardımlaşması ve çalışmasına ihtiyaç var. Özellikle Müslümanların fazla olduğu Afrika ülkelerinin devlet başkanlarına, zekatlarla barış ve düzen fonu kurmaları çağrısında buluyoruz" ifadeleri kullanıldı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.