İslâm Avrupa'nın gerçeğidir

İslâm Avrupa'nın gerçeğidir

Fransız Bakan Fekl, "Fransa, nefret içerikli çağrıların hoşgörülemez olduğunu düşünüyor.

Ancak bu çağrılar, soykırım veya barbarlık olaylarını kapsayan insanlık suçu olarak da nitelendirilmiyor. Her türlü ırkçılık ve ayrımcılık, Fransız yasaları tarafından cezalandırılır" dedi.

Fransa Dış Ticaret, Turizmin Tanıtımı ve Yurtdışında Yaşayan Fransızlardan Sorumlu Bakanı Matthias Fekl, islamofobi insanlık suçu olarak nitelendirilmese de Fransız yasalarının kamuya açık ortamda ifade edilen ırkçılığı ve ayrımcılığı ağır şekilde cezalandırdığını belirtti.

İstanbul'da planlanan temasları olumsuz hava koşulları nedeniyle iptal edilen Fekl, AA muhabirinin sorularını yazılı cevapladı.

Fekl, Fransa Cumhurbaşkanı François Holland'ın geçen yıl ocak ayında Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyaret ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Fransa'ya son dönemde yaptığı ziyaretleri hatırlatarak, "Cumhurbaşkanlarımız, bizler için son derece iddialı bir hedef belirlediler" ifadelerini kullandı.
Bu hedeflerden birinin, Türkiye ile Fransa arasındaki ticaretin 20 milyar avro düzeyine çıkarılması olduğunu aktaran Fekl, bu hedefe ulaşabilmek için iki ülkenin de tüm enerjisini seferber etmesi gerektiğini kaydetti.

- KOBİ'lere daha kolay, daha uzun süreli vize

Fekl, Fransız pazarını daha iyi tanımayı arzu eden veya birlikte dünyanın diğer bölgelerindeki yeni pazarların keşfine çıkmak üzere Fransız şirketlerle ortaklık kurmak isteyen Türk KOBİ yöneticilerine daha kolay ve daha uzun süreli vizeler verilmesinin de gündemlerinde olduğunu açıkladı.
Charlie Hebdo saldırısından sonra Fransa'nın vize politikasının sıkılaştığı yönündeki algıyla ilgili soruya Fekl, şu karşılığı verdi:

"Mevcut ortamda, elbette gümrük kontrollerinin, gidiş yönünde olduğu gibi girişlerde de büyük ciddiyetle yapılması gerekmektedir, zira Fransa'dan giden ve her iki ülkemiz için de tehdit oluşturabilecek insanların Türkiye'ye girmelerini engellemeliyiz. Fakat dikkat konusundaki bu hassasiyetimizin, Fransa'da Türk turistleri, iş adamlarını ve öğrencileri ağırlamak isteğimize engel oluşturmaması gerekir."

- "Schengen iyileştirilebilir"

Avrupa Birliği'nin (AB) Schengen Anlaşması'nı gözden geçirmesinin gündemde olup olmadığı sorusu üzerine, "Mevcut koşullar altında tetikte olmalıyız. Diğer yapılarda olduğu gibi Schengen Bölgesi de işleyiş bakımından iyileştirilebilir" değerlendirmesinde bulundu.
Fekl, daha iyi bir denetimi mümkün kılacak Avrupa Passenger Name Record'un (PNR, Yolcu İsim Kaydı) kabulü için çalıştıklarını belirterek, serbest dolaşım ilkesinin, Avrupa'nın inşasının en büyük gelişmelerinden biri olduğunun unutulmaması, korunması gerektiğini aktardı.

- "Fransa vatandaşı Türkler köprü"

Fransa Dış Ticaret, Turizmin Tanıtımı ve Yurtdışında Yaşayan Fransızlardan Sorumlu Bakanı Matthias Fekl, AB ülkelerinde göçmen nüfusla ilgili süren tartışmalara da değinerek, "Fransa, Cumhuriyet Paktı'nın kalbini oluşturan özgürlük, eşitlik ve kardeşlik ilkelerini yaşatmaya bağlıdır. Okul ve eğitime erişim, bu amaca ulaşmak için Fransız modelinde dinamik bir unsur olmuştur. Rolünü tam anlamıyla sürdürebilmesi için bugün okula yeni imkanlar tanıyoruz" görüşünü dile getirdi.

Fransa'da yaşayan Türklerin Fransız toplumuna entegre olduğunu vurgulayan Fekl, "Neredeyse yarısı çifte vatandaşlığa sahip bu toplum, her iki ülke arasında bir köprü oluşturuyor" değerlendirmesini yaptı.

- İslamofobi

Türk hükümetinin islamofobinin "insanlığa karşı suç" sayılması talebiyle ilgili olarak Matthias Fekl, şunları kaydetti:
"Fransız yasaları, her ne şekilde yapılırsa yapılsın, kamuya açık ortamda ifade edilen ırkçılığı ve ayrımcılığı ağır bir şekilde cezalandırır. Fransa, nefret içerikli çağrıların hoşgörülemez olduğunu düşünüyor. Ancak bu çağrılar, soykırım veya barbarlık olaylarını kapsayan insanlık suçu olarak da nitelendirilmiyor. Her türlü ırkçılık ve ayrımcılık, Fransız yasaları tarafından cezalandırılır."
İslam dininin Avrupa'daki yerinin tartışılmasının anlamsız olduğunu belirten Fekl, "İslam, tıpkı diğer dinler gibi günümüz Avrupası'nın bir gerçeğidir" vurgusunu yaptı.

- Türk-Fransız işbirliğinde "devasa potansiyel"

İki ülke arasındaki ticaret hacminin 12 milyar avro düzeyinde olduğuna işaret eden Fekl, ilişkinin, ülkeleri yaklaşık beş yüz yıldır bir araya getiren potansiyelin ve sahip olunan dostluk ve müttefiklik geleneğinin düzeyinde olmadığını anlattı.

Fransız ve Türklerin güç birliği yaparak daha iyisini ortaya koyabilecekleri sektörleri tanımlamanın önemine değinen Fekl, "devasa potansiyele sahip" olduğunu düşündüğü sektörlerin başında taşıt ve otomotiv sanayinin geldiğini kaydetti.

Bakan Fekl, Airbus ile Türk Hava Yolları ve Pegasus arasındaki ilişkilerin ve başını Sanofi'nin yatırımlarının çektiği farmakoloji sektöründeki ilişkilerin de önemli olduğunu ifade etti.
Fransa Dış Ticaret, Turizmin Tanıtımı ve Yurtdışında Yaşayan Fransızlardan Sorumlu Bakanı Matthias Fekl, görüşlerini şöyle aktardı:

"Türkiye'nin G20'ye ve Fransa'nın da COP 21'e başkanlık ettiği bir dönemde, bu işbirliğinin kendini ifade edebileceği ve etmesi de gereken bir alan da şüphesiz 'daha iyi bir şehir hayatı' olmalıdır. Fransa, geride bıraktığımız eylülde, İstanbul'da, geleceğin teması olarak öne çıkan bu konuda Vivapolis Konferansı'nı düzenledi. Şehiriçi taşımacılığı ile iklim değişiklikleri arasında uzlaşma arayışı temalı CODATU İstanbul Konferansı, bu alanda Fransız aktörlerin konuya adanmışlıklarını ve uzmanlıklarını sergileme fırsatı oldu. Faaliyetlerimiz, enerji verimliliğine kayda değer ihtiyaç duyan Türk belediyelerini de doğrudan hedef kitle olarak belirlemelidir. Keza, çevre dostu bir mahalle oluşturma konusunda Gaziantep şehri ve anaerobik arıtma tesisleri konusunda Bursa şehri ile sürdürdüğümüz işbirlikleri bunun göstergeleridir. Birçok Fransa menşeli şirket, bu yenilikçi alanlarda çok verimli çalışmakla ya halihazırda Türkiye'de faaliyet yürütmekte veya Türkiye'de yatırım yapmaya hazır durumdadır."

Savunma, havacılık ve uzay araştırmaları sektörlerinin de iki ülkenin daha fazlasını gerçekleştirebileceği alanlar olduğunu ifade eden Fekl, "Bu alanda Türkiye, çok yüksek hedefleri olan bir ülke. Fransa, elli yılı aşkın bir süredir bu teknoloji alanlarına yatırım yapıyor ve bu konularda Türkiye ile işbirliği içerisine girerek, birlikte Avrupa macerasında yeni bir başlık açabiliriz" ifadelerini kullandı.

- Türkiye'nin AB üyeliği

Türkiye'nin AB'ye tam üyeliği ile ilgili olarak Fransa'nın tavrının "açık ve net" olduğunu vurgulayan Fekl, "Cumhurbaşkanımızın da daha önce ifade etmiş olduğu üzere; gerek görüldüğünde ve zamanı geldiğinde, halklarımızın her ikisinin de kendi sözünü söylemeye davet edileceği konusunda anlaşıldığı üzere, müzakereler, şeffaf bir şekilde, iyi niyet doğrultusunda ve üzerinde anlaşmaya varılan çerçeveye saygı gösterecek şekilde sürdürülmelidir" görüşünü dile getirdi.

(AA)

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.