İslam Avrupa'da birinci gündem maddesi olmaya devam edecek

İslam Avrupa'da birinci gündem maddesi olmaya devam edecek

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, "Avrupa'da İslam birinci gündem maddesi olmaya devam edecektir. Önümüzdeki dönem İslamofobi karşısında etkin çalışmalar yapılacak" dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "Diyanet İşleri Başkanlığı Merkez Birimleri İstişare Toplantısı" açılışında yaptığı konuşmada, son yüzyılda İslam dünyasının kendini aradığını söyledi. 

Çalışmalar sırasında Türkiye'de, İslam dünyasında ve dünyadaki gelişmelerin takip edilmesi gerektiğini ifade eden Görmez, "Türkiye'de ve dünyada İslam, en önemli gündem maddesi olmaya devam edecektir. Bu bizim işimizi zorlaştıracak ve daha büyük hazırlık yapmamızı gerektirecek bir durumdur. Bu duruma hazır olmak gerekir."

Yemen'deki camilere yönelik düzenlenen intihar saldırılarını anımsatan Görmez, şöyle konuştu:

"Bir camide, 100'ü aşkın insan katledildi. Her gün yüzlerce Müslüman, yüzlerce Müslüman'ı katlediyor. Büyük bir ıstırapla bunları takip ediyoruz. Mezhep çatışmalarıyla ilgili ciddi inisiyatiflerin alınmaya başladığı dönem olacaktır. Bölgede iç çatışmaları durdurmaya yönelik çabalar artacaktır. Birlikte yaşama ahlakı ve hukuku üzerinde bütün Müslümanlar yeniden duracaktır. Bu yüzden bizim bu yıl Kutlu Doğum Haftası temamız 'Birlikte Yaşama Ahlakı ve Hukuku' olmuştur."

İslam'ın ilk gündem maddesi olmayı sürdüreceğine işaret eden Görmez, "Avrupa'da İslam birinci gündem maddesi olmaya devam edecektir. İslamofobi karşısında etkin çalışmaların yapılacağı dönem olacaktır önümüzdeki dönem" dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığının son yıllarda evrensel bir iyilik hareketine dönüştüğünü, hizmet kalitesinin de bu anlayış çerçevesinde şekillenmesi gerektiğini dile getiren Görmez, diyanetin hem yurt içinde hem de yurt dışında birçok hizmeti yürüttüğünü söyledi.

"Müslüman coğrafyası, tarihinin en zor süreçlerinden birisinden geçiyor''

Görmez, "Müslüman coğrafyası, tarihinin en zor süreçlerinden birisinden geçiyor. Bütün bunları dikkate alarak öncelikle birliğimiz, beraberliğimizi, kardeşliğimizi daima pekiştirmeliyiz ve adımlarımızı ona göre atmalıyız" dedi.

Görmez, Türkiye Diyanet Vakfının 40. yılı dolayısıyla Afyonkarahisar Müftülüğünce kentteki otelde düzenlenen programda, toprağı, mermeri, bağı, bahçeyi imar etmenin kolay ancak insanı imar etmenin çok zor olduğunu söyledi.

 Görmez, insan imar edilmeden yeryüzünün imar edilemeyeceğine dikkati çekerek, yeryüzündeki ifsat (kargaşalık) hareketlerinin "ıslah" adı altında yapıldığını anlattı.

"Bütün savaşlar, tahribatlar, özgürlükleri, demokrasiyi başka ülkelere taşımak adına yapılıyor" diyen Görmez, şunları kaydetti:

"İslam coğrafyasında yaşanan büyük acıların tamamı 'ıslah' adı altında yapıldı. Dikkat edin, 'Yeryüzünün gerçek bozguncuları onlardır' buyuruyor, Cenab-ı Hak. Gerçek bozguncular onlar. Bu imar vazifesinde kaybettiğimiz bir nokta var, madde konusu... Güç, servet tutkusu... Bunlar insanoğlunun yeryüzünü ifsat etmesine yol açıyor aynı zamanda. Halbuki mühim olan maddeyle mana, akılla kalp, bedenle ruh, ahiretle dünya arasında doğru denge kurmak. Bu denge kurulmadan yeryüzü imar edilmez, insanı imar etmek mümkün olmaz. 

Afyonkarahisar'da büyük bir iş gücünün ortaya çıkmış olması, insanların üretime ağırlık vermesi, insanlar için ekmek kapıları açması, elbette son derece önemli ama kendimizi, gönül dünyamız, ruhumuzu, kalbimizi ihmal edersek, kendimizi imar edememiş oluruz, kendini imar edemeyen, yeryüzünü de imar edemez."

"İyiliği egemen kılmalıyız"

Hiçbir milletin sadece madde, teknoloji ve maddi refahla abat olamayacağına dikkati çeken Görmez, ecdatlarının manevi gücü, yeryüzüne yaydığı adalet ve muhabbetle yüceldiğini anımsattı.

Görmez, madde ve mana yönüyle ne kadar güçlü olunursa insanlığın umuduna da o kadar karşılık verme imkanına sahip bulunacaklarını anlatarak,  "Müslüman coğrafyası, tarihinin en zor süreçlerinden birisinden geçiyor. Bütün bunları dikkate alarak öncelikle birliğimiz, beraberliğimizi, kardeşliğimizi daima pekiştirmeliyiz ve adımlarımızı ona göre atmalıyız. İyiliği egemen kılmalıyız. İnsanı imar etmeyi unutmamalıyız" tavsiyesinde bulundu.

Programa Vali Hakan Yusuf Güner, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, İl Müftüsü Burhan İşliyen, Diyanet İşleri Başkanlığının bürokratları, bilim adamları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, iş adamları ve çok sayıda davetli katıldı. 

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.