İslam alimleri susarsa meydan cahillere kalır

İslam alimleri susarsa meydan cahillere kalır

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, "Eğer İslam alimleri susarsa ya da hakkı söylemekten sarfı nazar ederse veya hakkı ve hakikati söylemekten endişe ederse o zaman meydan cahillere kalır" dedi.

Bozdağ, İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre Merkezi'nde düzenlenen 24. İlahiyat ve İslami İlimler Fakülteleri Dekanları Geleneksel Toplantısı'nda, ilahiyat ve İslami ilimler fakültelerinin dinin sahih kaynaklardan doğru bir şekilde öğrenilmesi ve öğretilmesi gerektiğini söyledi. 

Din hizmeti sunan kişilerin de kaliteli bir şekilde yeni kişilerin yetiştirilmesi anlamında çok büyük bir sorumluluğu bulunduğuna işaret eden Bozdağ, "Bu fakültelerin ilme, kültürümüze ve insanımız arasındaki sevgi ve saygının artmasına, toplum bireyleri arasında huzur ve barış güven ortamının tesisine ve devamına çok büyük hizmet etmektedir." ifadelerini kulandı.

Eğer İslam alimleri susarsa...

Bozdağ, şöyle devam etti:

"İnancımız gereği peygamberlerimiz, altın gümüş gibi miras bırakmaz. Onların bıraktıkları miras ilimdir, onların varisleri de alimlerdir. İslam alimleri, peygamberlerin dünyadaki varisleri olarak aldıkları payları ne kadar çok kullandıkları ve başkalarına ulaştırdıklarını sağlarlarsa işte o zaman vazifesini layıkıyla yerine getirmiştir. Hakkı batılla karıştırmamalıyız. Gerçeği gizlememek, Allah adına yalan uydurmamak dünya menfaatlerine göre değil, İslam'a göre yazmak, konuşmak dünyevi beklentilerle gerçekleri başkalaştırmamak, korkmamak her şartta hakkın ve hakikatin yılmaz sözcüsü olmak gerçek İslam alimlerin ortak özeliği olduğuna inanıyorum. Bunların hepsi Kur'an'da farklı ayetlerde bulunmakta. Hakkı batılla karıştırdı biri, kim orada hakkı batılla ayıracak, ona kim dur diyecek? Elbette İslam alimleri duracaktır. İslam'a dönük saldırılar konusunda bizim en büyük gücümüz doğru bilgidir ve bu doğru bilginin kaynağı ehliyetli İslam alimidir. Bugün pek çok saldırıyla karşı karşıya kalıyoruz. Onun için hakkı batılla karıştıranlara, hakkı söylemeyenlere, İslam'a göre değil de dünyevi çıkarlara göre konuşanlara, şan ve şöhret gibi düşüncelerle taraftar toplamaya çalışanlara, Kur'an ve sünneti kullananlara, bize saldıranlara, daha da önemlisi bu dine düşmanlık yapanlara karşı ilim kılıcını kuşanıp bunlara gerekli cevabı vermek herkesin ama öncelikli ilahiyat fakültesi dekanlarımız başta olmak üzere akademik kadroya aittir ve bu alanda çalışan ehil insanlara aittir. Eğer İslam alimleri susarsa ya da hakkı söylemekten sarfı nazar ederse veya hakkı ve hakikati söylemekten endişe ederse o zaman meydan cahillere kalır. İşte o zaman hak ile batıl karıştırılabilir. işte o zaman Allah'ın ayetlerini dünya menfaatlerine karşı göstermek isteyenler güçlenebilir. İşte o zaman gerçeği söylemek her zamankinden daha zor olabilir."

"Allah'tan korkun"

Bazı ayetlerden örnekler vererek, gerçekleri birilerinin söylemesi gerektiğini ifade eden Bozdağ, şöyle konuştu:

"İslam dini son dindir. Bizim peygamber efendimiz de son peygamberdir. Dünyanın sonuna kadar da sürecektir. Kur'an'da sünnette kesin ve açık hüküm varsa 'amenna' deyip uyacağız. Onu tartışmaya kimsenin hakkı yoktur. Ama eğer açık ve eksik bir hüküm yoksa o zaman Kur'an ve sünneti esas alarak icma ve kıyastan, gelişmelerden, değişmelerden istifade ederek Kur'an ve sünnete uygun açıklama yapmak da İslam aliminin görevidir. Bu görevleri eğer İslam alimleri layıkıyla yerine getirmezlerse başkaları yerine getirmek için hazır bekliyor ve o zaman da ortaya çıkan bilginin ne kadar gerçek olduğuna hepimizin bakması gerekiyor. Burada çok net ifade etmekte fayda görüyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın güncelleme dediği şey, dinimizi doğru anlama konusunda bizim alın teri dökmemizdir. Zamanın değişmesiyle hükümlerin değişmesine imkan veren konular varsa orada fark yapmaktır. Yoksa Kur'an ayetinin açıkça ifade etiği ve sünnetle sabitlenmiş konuları başka bir yere çekme mümkün değildir. Dinde reform hiç değildir. Buradan Cumhurbaşkanımıza saldırı yapanlara seslenmek istiyorum; Allah'tan korkun. Cumhurbaşkanımız aklının erdiği günden beri Allah'a Resulüne sadık, yiğit ve kahraman bir Müslümandır." AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum