İŞKUR'dan Samsun'da 1300 kişiye iş

İŞKUR'dan Samsun'da 1300 kişiye iş

Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) Samsun İl Müdürlüğü 2014 yılının ilk 3 ayında bin 300 kişiyi özel sektörde, 8 kişiyi de kamuda işe yerleştirdi.

İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu 2014 yılı olağan toplantısı Samsun Valiliği Toplantı Salonu'nda gerçekleşti. Toplantıda İŞKUR İl Müdürü Hasan Kılıçaslan ve İl Milli Eğitim Müdürü Aytekin Girgin, İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu çalışmaları hakkında Vali Hüseyin Aksoy'a bilgi verdiler.
İŞKUR İl Müdürlüğü'nün 2014 yılı ilk 3 aylık çalışma faaliyetleri hakkında bilgi veren İŞKUR İl Müdürü Hasan Kılıçaslan, "3 ayda kurumumuza başvuran 7 bin 269 kişinin 6 bin 963'ü normal vatandaşımız, 272'si de engelli vatandaşlarımızdan oluşmaktadır. Bunların yüzde 61'i de erkeklerden oluşmaktadır. İstihdama yönelik ve işe yerleştirme ile ilgili işverenlerden 3 bin 222 kişilik danışmanlarımız tarafından talep alınmıştır. Bunlardan bin 300'ü işe yerleştirilmiştir. Bunların 579'u bayan, 721'i de erkektir. Yine 59 kişi de engelli vatandaşlarımız işe yerleştirilmiştir.
Toplamda 3 aylık envantere baktığımızda 7 bin 269 kişiden bin 300 kişi özel sektörde ve 8 kişi kamuda işe yerleştirilmiştir. 897 kişi kurslardan faydalanmış, 400 kişi işbaşı eğitim yani staj programlardan yararlanmış, 100 kişi kendi işini kurmak üzere girişimcilik eğitimlerinden faydalandırılmış, bin 285 kişi işsizlik sigortasından faydalandırılmış ve 366 kişi ise çalışma şartları ile ilgili kurumumuza şikayette bulunmuştur. Toplamda ise 4 bin 356 kişiye kurumumuz tarafından hizmet verilmiştir. Nisan 2014 ayı itibariyle 325 ayrı işgücü talebinde toplam 674 kişilik açık iş bulunmaktadır. Bu açık işlerin 38'i engellilere yöneliktir" dedi.

İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMLARI

İşbaşı eğitim programının son dönemlerdeki en gözde program olduğunu belirten Kılıçaslan, "İşbaşı eğitim programız 2 veya daha fazla işçi çalıştıran özel sektör işverenlerimize ilave eleman almaları durumunda kurumumuzdan faydalandıkları programımızdır. Katılımcılara günlük 25 TL verilmekte ve Genel Sağlık Sigortası, iş kazası primimi yatırılmaktaydı. Yalnız bunda işverenler en az 3 aydır 2 sigortalı eleman çalıştırma zorunluluğu vardı. Bununla ilgili yönetmelik biraz ağırdı ve şu anda hafifletildi. Yönetmelikte işveren önceden olan 2 sigortalının en az 3 aydır şartı kaldırıldı. Yani yeni bir işyeri açan işveren 2 elamanının sigortasını bugün başlatsa bile kurumumuzdan ilave eleman alabilecek. Bununla ilgili yönetmelik değişikliği Başbakanlığa gönderildi. Onay alındıktan sonra ve Resmi Gazetede yayınlanıp biran önce faaliyete geçecektir. Bununla ilgili işverenlerimiz buna rağbet gösteriyor. 3 ayda 400 kişi faydalandı ve bunların yüzde 100'e yakını istihdam oldu. 2 sigortalı eleman çalıştıran 3'üncü kişiyi almaya hak kazanıyor. 6 ay boyunca bunun sosyal güvenlik primini ve günlük 25 TL'sini kurumumuz ödüyor. İstihdam olduğu takdirde işveren tekrar bir başka kişiyi almaya hak kazanıyor. Direk işçi almaktansa işletmeler bu yolu tercih etmekteler" diye konuştu.

İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

İl Milli Eğitim Müdürü Aytekin Girgin, İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi'ndeki eğitimini devam ettiren öğrencilerin il dışındaki hizmet içi eğitimi hakkında bilgi verdi. Girgin, "İlimizde 3 adet Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi bulunmaktadır. Bunlar Atakum, Bafra ve Havza ilçelerimizde bulunmaktadır. Atakum İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüzün teklifi doğrultusunda 11 ve 12. sınıf öğrencilerimizin 2014 yılında il içi ve il dışı işletmelerde beceri eğitimine gidebilmelerini teklif ediyoruz. 12. sınıf öğrencilerimizin staj eğitimlerini il dışında yapabilmeleri için herhangi bir yasal engel bulunmamakla birlikte 11. sınıftaki öğrencilerimizin il dışında staj eğitimlerini yapabilmeleri için kurulumuzun onayına ihtiyaç bulunmaktadır. Yine Bafra'daki öğrencilerimiz için de il dışında işletmelerde beceri eğitimine gidebilmelerini öneriyoruz. Çünkü öğrencilerimizin mesleki olarak kendilerini geliştirebilmeleri ve dil kabiliyetini geliştirebilmeleri için özellikle Antalya ilimizdeki otellerde kendilerine mesleki açıdan geliştirebilmeleri için 47 öğrencimizi, Bafra'dan da 55 öğrencimizi il dışı mesleki eğitimlerine devam etmelerini kurulumuzun onayına sunuyoruz. İlimizde de Atakum'daki okulumuza 86, Bafra'daki okulumuza da 22 öğrenci staj ve iş başındaki uygulamalarını ildeki kamu kurumları ve öğretmenevi gibi otellerimizdeki işletmelerimizde tamamlamaktadırlar" şeklinde konuştu.

"DOĞRUDAN FAALİYET DESTEĞİ VE TEKNİK DESTEK BAŞVURULARI AZALDI"

OKA'nın son 2 yıldır Samsun'dan ve TR83 Bölgesi'ndeki illerden doğrudan faaliyet destek ve teknik destek programlarına yönelik başvuruların azaldığının altını çizen OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen, şunları söyledi: "Ajansımız 2 yıldır hem ilimizde hem de bölgemizde doğrudan faaliyet desteğine ve teknik destek enstrümanımıza başvuru azlığı yaşıyoruz. Doğrudan faaliyet desteğinde 75 bin TL'ye kadar, teknik destekte de 15 bin TL'ye kadar ajansımızın çok ciddi bir imkanı var. Bunu doğrudan faaliyet desteğinden kurum ve kuruluşlar uzun vadede uygulamak istedikleri tüm envanter strateji, büyük ölçekli projeleri, yol haritaları gibi işlerini ajansımızın desteği ile yapabilirler. Teknik destekte de kendi kurumlarının yapmak isteyip de yapamadıkları her türlü faaliyetleri dışarıdan öğrenmek istediklerinde, hizmet satın alarak öğrenmek istediklerinde ya da personelini daha üst düzey bir bilgi seviyesine çıkarmak istediklerinde ajansımız ile irtibata geçerek, kendilerine bu hizmetin satın alınmasında katkı verebiliriz. Maalesef yeterince yaralanılmıyor."

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.