İskoçya Müslümanları da bağımsızlık istiyor

İskoçya Müslümanları da bağımsızlık istiyor

İskoçya Bakanı Yusuf: "Müslüman İskoçların çoğu bağımsızlıktan yana"

İskoçya bölgesel hükümetinin Dış İlişkiler ve Uluslararası Kalkınma Bakanı Hamza Yusuf, İskoçya'da yaşayan Müslümanların çoğunun bağımsızlıktan yana olduğunu söyleyerek, "Bence İskoçya'daki Müslüman toplumun 3'te 2'si referandumda 'bağımsızlığa evet' oyu kullanacaktır" dedi.
 
Bağımsızlığı savunan, ayrılıkçı İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) Glasgow milletvekili olan Yusuf AA'ya "Evet İskoçya" kampanyasına ilişkin yürüttüğü çalışmalar ve Türkiye-İskoçya ilişkileriyle ilgili açıklamalarda bulundu. 
 
İşçi sınıfının yoğun olarak yaşadığı Glasgow'un güneybatısındaki Mosspark mahallesinde, annesi Shaaita Yusuf ile birlikte kapı kapı dolaşan Hamza Yusuf, referanduma bir gün kala seçmenleri bağımsızlık yönünde oy kullanmaları için ikna etmeye çalışıyor. 
 
Seçmenleri ikna etmek için çok çalıştıklarını ve kampanyanın iyi geçtiğini anlatan Yusuf, SNP'nin yanı sıra İşçi Partililerden de bağımsızlık yönünde büyük destek aldıklarını dile getirdi. Bağımsızlığın gençlere daha fazla iş olanaklarının sunulması ve kamu hizmetlerinin korunması için tek fırsat olduğunu savunan Pakistan asıllı 29 yaşındaki Yusuf, "Bunların hepsi geleneksel işçi değerleri ve 'evet' kampanyası bunları barındırıyor. 'Hayır' kampanyası ise insanlara 'çok küçüksünüz, çok aptalsınız' ya da 'çok zayıfsınız' diyor. Yani insanların vermesi gereken karar aslında çok basit" diye konuştu. 
 
Londra hükümetine "geç kaldınız" eleştirisi
 
İngiliz Parlamentosu'ndaki üç büyük siyasi partinin liderinin dün, "bağımsızlığa hayır" kararı çıkması halinde İskoçya'ya daha fazla yetki verileceği sözünü verdiği belge İskoç Daily Record gazetesinin manşetinde yer almıştı.
 
İngiltere Başbakanı David Cameron, Başbakan Yardımcısı Nick Clegg ve muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Ed Miliband tarafından imzalanan üç bölümlük belgede "İskoç özerk parlamentosuna yeni yetkiler verilmesi", "Birleşik Krallık'ın kaynakların eşit dağılımıyla herkes için fırsat oluşturulup ve güvenlik sağlanması sözü" ve "Sağlık sisteminin finansal yetkisiyle ilgili son sözün İskoç hükümetine verilmesi" vurgulanmıştı. Hamza Yusuf bu belgeye ilişkin ise şu değerlendirmede bulundu:
 
"Üç parti lideri geçen hafta İskoçya'ya hızlıca gelerek, bana, evlilik yıldönümümü unuttuğumda benzinliğe alelacele gidip eşime ucuz çikolata ve çiçekler almak için paniklediğim zamanı hatırlattı. Liderlerin İskoçya'ya gelmesi de, benzinlikten alınan ucuz malların, İskoçlara 'alın bunlar sizin için iyi' demesi gibi birşey. Aynı o unutulmuş çikolatalar gibi, bu geç düşünülmüş bir hareketti. İskoçya onlar için sonradan akıllarına gelen bir yer. Referanduma 48 saat kalmış ve bunlar şimdi sözlerini belgeye döküyor. Kampanya 2 yıldır devam ediyor. Bu sürede, bu insanlar tek bir işaret dahi göstermedi. Bu İskoç halkına yönelik nasıl bir aşağılamadır? Ancak İskoçlar bu rüşveti göreceklerdir."
 
İskoç Müslümanlardan bağımsızlığa yoğun destek
 
Müslümanlar, İskoçya'nın yaklaşık 600 bin nüfuslu en büyük şehri Glasgow'un nüfusunun yüzde 5,5'ini oluşturuyor. 5 milyon 300 bin nüfuslu ülke genelindeyse nüfusun yüzde 1,4'ü Müslümanlardan oluşuyor.
 
Hamza Yusuf, kendisinin de üyesi olduğu İskoçya'daki Müslüman toplumdan İskoçya'nın bağımsızlığına verilen desteğin çok fazla olduğunu belirterek, Müslüman toplumun birlik yanlısından çok bağımsızlık destekçisi olduğunu kaydetti.
 
"Bence İskoçya'daki Müslüman toplumun 3'te 2'si referandumda 'bağımsızlığa evet' oyu kullanacaktır" diyen Yusuf, bunun anketlerde, kapı önlerindeki ve camilerdeki sohbetlerde gözlendiğini ve özellikle genç Müslümanların, toplumun yaşlı üyelerine göre daha fazla "evet" oyuna doğru yöneldiğini belirtti.
 
İskoç Müslümanların, bağımsızlığa destek vermesinin arkasında birkaç sebep olduğuna dikkati çeken Yusuf, İngiliz hükümetinin bu yaz yaşanan Gazze krizine ilişkin duruşu ve göçmen konusuna olumsuz bakışının oy eğilimlerini etkilediğini kaydetti. Yusuf ayrıca, yapılan birkaç araştırmanın İskoçya'daki Müslümanların kendilerini İngiliz görmekten çok İskoç gördüğünü ortaya koyduğunu söyleyerek "Hatta İskoçya'daki birçok topluma göre bile, Müslümanlar kendilerini İskoç olarak tanımlıyorlar" dedi.
 
"Türkiye-İskoçya ilişkilerinin çok güçlü olmasını arzu ediyoruz"
 
Türkiye-İskoçya ilişkilerine de değinen Hamza Yusuf Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı cumhurbaşkanlığı görevinden dolayı kutladı. Hamza Yusuf, Türkiye'nin dostu olduklarını vurgulayarak, referandum sonucu ne olursa olsun Türkiye ile dost ilişkileri yürütmek istediklerini kaydetti.
 
Yusuf, İskoçya'nın bağımsızlığı seçmesi halinde ise Türkiye-İskoçya ilişkilerinin çok güçlü olmasını arzu ettiklerini ifade ederek, "Aslında son zamanlarda ilk defa Türkiye-İskoçya arasındaki ilişkiler geliştiriliyor. Türkiye bu yıl Edinburgh'a başkonsolos atadı. Daha önce böyle birşey yoktu. Bağımsızlık halinde kendi elçiliğimizin olmasını isteğimiz yerlerin arasında Türkiye de var" dedi.
 
aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.