İskilipli Hoca, Bediüzzaman'la birlikte yazı yazdı

İskilipli Hoca, Bediüzzaman'la birlikte yazı yazdı

Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın, TBMM'de konuştu

Risale Haber-Haber Merkezi

Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın, İskilipli Atıf Hocanın aralarında Bediüzzaman Hazretlerinin de bulunduğu isimlerle birlikte yazılar yazdığını söyledi.

TBMM'de konuşan AK Parti Grupbaşkanvekili Aydın, İskilipli Atıf Hoca'nın vefat yıl dönümü olduğunu belirterek, "İskilipli Atıf Hoca, 15 Mayıs 1919 İzmir İşgalini, Beyoğlu'ndaki İngiliz Elçiliği'nde ilk protesto eden aydın, Millî Mücadeleyi canı yürekten destekleyen bir vatanperverdi. Fatih dersiamı, medaris müfettişi, Kabataş İdadisi Arapça öğretmenliğinin yanında hem fikir üreten hem eylemlere katılan bir aktivisttir" dedi.

Dergilerde aralarında Bediüzzaman Hazretlerinin de bulunduğu isimlerle birlikte yazılar yazdığını hatırlatan Aydın, "Beyan-ül Hak, Mahfil, Alemdar ve Sebilürreşad dergilerinde Bediüzzaman, Mehmet Âkif, Ahıskalı Ali Haydar, Eşref Edip ve Ali Şükrü ile birlikte aktüel yazılar yazmış bir âlimdir. İskilipli Atıf Hoca Şapka Kanunu'ndan on sekiz ay önce yazdığı kitabı gerekçe gösterilerek 4 Şubat 1926'da idam edildi. İdam kararı veren mahkeme reisi Ali Çetinkaya ve Kılıç Ali hukukçu değildi, onlar askerdi ve atanmış milletvekilleriydi. Daha Şapka İnkılabı yapılmadan önce yazdığı kitaptan yargılanan İskiliplinin hangi muamelelere maruz kaldığı hepinizce bilinmektedir. Üzerimize düşen görev geçmişteki utanç tablolarıyla yüzleşmek ve haklıya hakkını gıyabında da olsa teslim etmektir. Biz bu ülkenin şehitleriyle, gazileriyle, âlimleriyle, büyük siyaset adamlarıyla gurur duyacak, onların isimlerini yaşatmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum