İşkence mağduru Suriyeli, yaşadığı acıları anlattı

İşkence mağduru Suriyeli, yaşadığı acıları anlattı

Suriye'de, "baba Esed" döneminde de cezaevlerinde işkence gören ve korktukları için yıllarca konuşamayan işkence mağdurları ortaya çıkıyor.

Suriye'de, Beşşar Esad'in babası Hafız Esad döneminde de cezaevlerinde işkence gören ve korktukları için yaşadıkları acıları yıllarca anlatamayan Suriyeliler ortaya çıkıyor. Namaz kıldığı için 15 yıl boyunca kaldığı cezaevinde işkence gördüğünü belirten Mustafa B. de yaşadığı acıları unutamayanlardan sadece biri.

Yaklaşık 30 yıl önce, namaz kıldığı gerekçesiyle hapse atıldığını ve cezaevinde 15 yıl kaldığını belirten Türk asıllı Suriyeli Mustafa B, (58) cezaevinde gördüğü işkence ve yaşadığı acıları, AA muhabirine aktardı.

Yaklaşık bir yıl önce Suriye'den ailesiyle Türkiye'ye kaçtığını ve halen yaşadığı acıları unutamadığını ifade eden Mustafa B, yüzünü gizleyerek cezaevinde maruz kaldığı işkenceyi anlattı.

Dedelerinin Hatay'dan Suriye'ye göç ettiğini ve kendisinin Suriye'de dünyaya geldiğini bildiren Mustafa B, Şam Üniversitesi'nde 4'üncü sınıf öğrencisiyken okul çıkışında daha önce tanımadığı iki kişi tarafından zorla alıkonulduğunu ve Humus'ta bulunan bir cezaevine götürüldüğünü kaydetti.

Namaz kıldığı için yıllarca cezaevinde tutulduğunu dile getiren Mustafa B, şöyle konuştu:
"Beni alan kişilere cezaevine niçin atılmak istediğimi sorduğumda aldığım cevap beni şok etti. Namaz kıldığım için beni aldıklarını söylediler. Daha sonra beni Humus'ta bulunan cezaevine götürdüler. Cezaevinde bulunanlar beni döverek bana neden namaz kıldığımı, bazı teşkilat isimleri söyleyerek onlardan olup olmadığımı sordular. Ben de sadece ibadetimi yapmak istediğimi söyledim. Cezaevinde bulunan görevliler bana hakaretler ederek 'Namaz kıldığın için seni burada tutacağız' dediler. Suriye'de haksız yere 15 yıl kaldığım cezaevinde her türlü işkenceye maruz kaldım. Yaklaşık 300 kişinin kaldığı hücrelerde, bizlere az yemek verdiler ve bazen hiç su vermediler. Hemen her gün demir çubuk ve çivili kırbaçla dövüldük. Bazen de vücudumuza elektrik verildi. O anları unutmam imkansız."

İşkence yüzünden 35 kiloya düştü

Cezasının bitmesinin son günlerinde kendisini döven üç kişinin kalça kemiğini kırdığını vurgulayan Mustafa B, 25 yaşında girdiği ve sürekli işkence gördüğü cezaevinin hayatını kararttığını ifade etti.

Cezaevinden çıktığında sadece 35 kilo olduğunu kaydeden Mustafa B, işkence nedeniyle yürümekte zorlandığını, vücudunun çeşitli yerlerinde de hala işkencenin izlerini taşıdığını söyledi.

Suriye'de yaşamanın kendisi için her gün bir ıstırap halini aldığını, her an yeniden o işkence ve hakaretlere maruz kalacağı için korktuğunu belirten Mustafa B, iç savaşın başlamasıyla Şam'da bulunan evlerinin rejim askerleri tarafından yakıldığını ve Türkiye'ye kaçtıklarını anlattı.

Eşi ve iki çocuğuyla pasaportlarıyla geldikleri Türkiye'de, Hatay'ın Dörtyol ilçesindeki akrabalarının yanında kaldıklarını bildiren Mustafa B, hayatını karartan, psikolojisini bozan 15 yılın hesabını ahirette de olsa soracağını sözlerine ekledi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.