Işıklı çember ile trigonometri

Işıklı çember ile trigonometri

Yozgat Endüstri Meslek Lisesi öğrenci ve öğretmenleri geliştirdikleri sistemle trigonometriyi daha çabuk öğreniyor.

Elektrik-Elektronik Teknolojisi öğrencileri, en çok zorlandıkları derslerin başında gelen matematik dersinin önemli bir konusunu oluşturan trigonometri geliyor. Okulun matematik öğretmeni Ahmet Taşdemir, matematiğin en geniş konularından bir tanesinin trigonometri konusu olduğunu söyledi. Taşdemir, "Öğrencilerimiz de bu konuyu öğrenmekte zorlanıyorlar. Biz öğrencilerimiz bu konuyu daha kolay kavraya bilmesi için bir sistem geliştirdik. Trigonometri konusunda bilim çemberimiz dört bölgeden oluşmak. Biz bu birinci bölgeyi öğrenciye verdikten sonra diğer bölgelerin geniş açılarını trigonometrik değerlerini vermekte çok zorlanıyorduk. Bunun öğrencilere daha kolay anlatmanın yollarını aradık. Milli eğitim teknolojilerinin göndermiş olduğu materyali geliştirdik. Ortaya elektronik bölümüyle böyle bir materyal çıkarttık. Bu materyalle iki haftada yaptığımız bir işi bir derste öğrencilerin zihnine daha kalıcı bir şekilde vermeyi başardık. Bunun uygulamasını öğrencilerimizin üzerinde denedik. Daha önce yüzde 20 olan öğrenme potansiyeli, materyalimiz ile bir haftalık sürede yüzde 80 oranına çıktı" dedi.

Birinci bölge haricindeki diğer bölgelerdeki açıların trigonometrik değerlerinin birinci bölgedeki açıların biliniyor olması ile ikinci, üçüncü ve dördüncü bölgedeki açılarında aslında simetrik kavramını bilme ile otomatikman çocuğun bilinirliğini doğurmuş olduğunu söyleyen Taşdemir, şöyle devam etti:

"Yani çocuk birinci bölgedeki açı değerlerini biliyorsa ikinci, üçüncü ve diğer dördüncü bölgedeki açıların 270 açının tamamını trigonometrik değerini otomatikman bilmiş oluyor. Önceden öğrenciye biz geometrik olarak biz bu işi vermeye çalışıyorduk. Birinci bölgeyi verdikten sonra ikinci bölgeye bir hafta uğraşıyorduk, üçüncü ve dördüncü bölgeye yine bir hafta uğraşıyorduk. Bugün bir ders içerisinde bunların tamamını materyal üzerinden halledebiliyoruz. Öğrencimize iki haftada verdiğimiz verimden daha kalıcı bir verim elde ediyoruz. Artık matematik kabus olmaktan çıktı. Materyalimiz milli eğitimin gönderiyi teknoloji materyaline göre çok daha gelişti. Materyalimizin ismi teknolojik bilim çemberdir. Bu birim çemberin bütün okullara bir şekilde yaygınlaştırılıp kullanılırsa diğer öğrencilerimiz de bu konuyu daha kolay anlamış olur."

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.