Işığı yansıtmayan siyah gezegen’e Risale-i Nur yorumu

Işığı yansıtmayan siyah gezegen’e Risale-i Nur yorumu

Dünya’dan bin 400 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor ve Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni olan Jüpiter’den neredeyse iki kat büyük... Risale-i Nur'da bununla ilgili...

Kanada McGill Üniversitesi’nden Taylor Bell önderliğindeki gökbilimciler, Hubble Uzay teleskobu sayesinde keşfettikleri ve WASP-12b kod adı verdikleri Güneş sisteminin dışındaki gezegenin siyah bir gaz devi olduğunu belirledi.

WASP-12b Dünya’dan bin 400 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor ve Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni olan Jüpiter’den neredeyse iki kat büyük. Etrafında döndüğü yıldıza çok yakın olması nedeniyle kara gezegenin yıldızının etrafında 1 yıllık döngüsünü tamamlaması, Dünya’nın 1 günlük hareketine eşit. 

Bu kısa mesafe ve hızlı hareket sebebiyle gezegen yüzeyinin 2600 dereceye kadar ısındığı tahmin ediliyor. Işığı emen şeyin ise simsiyah atmosferindeki maddeler olduğu düşünülüyor.

Araştırmacılar, gaz devinin atmosferine gelen ışığın yüzde 94’ünü emdiğini tespit etti. Uzmanlara göre bu türden gezegenler genel olarak üzerlerine gelen radyasyonun yüzde 40’ını emiyor. Bilim insanları, gezegenin yansıttığı ve ‘albedo’ denilen ışık miktarını ölçmeyi başardılar. Sonuçlar yansıtılan ışığın inanılmaz derecede düşük olduğu ortaya çıktı.

Aynı zamanda gezegenin tam siyah olmadığı, yüksek ısıdan dolayı eriyen metale benzer bir şekilde etrafına kırmızı renk saçtığı belirlendi.

RİSALE-İ NUR'DAN

"Küre-i arzın seyahat ettiği mesafe-i azîmede pek çok mahlûkat var ki, nursuz oldukları için görünmezler. Kamer, nuru çekildikçe vücudunu kaybettiği gibi, nursuz çok küreler, mahlûklar, gözümüzün önünde olup göremiyoruz." (Mektubat, Birinci Mektup)

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum