IŞİD'in elinde 450 Türkmen rehine var

IŞİD'in elinde 450 Türkmen rehine var

Irak'ta terör örgütü IŞİD'in elinde 450 Türkmen rehinenin bulunduğu bildirildi.

Türkmenleri Kurtarma Kuruluşu'nun hazırladığı ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Parlamentosu'na sunduğu rapora göre, aralarında 50 kadın ve 70 çocuğun da olduğu 450 Türkmen, IŞİD'in elinde rehine durumunda. 

Türkmenleri Kurtarma Kuruluşu Başkanı Ali Kerim Beyati, AA muhabirine yaptığı açıklamada, raporun, IŞİD'in Türkmenlere yönelik insanlık dışı uygulamalarını belgeleyen "bir ilk" olma niteliği taşıdığını söyledi. 

Kerkük, Salahaddin, Diyala ve Musul'daki Türkmenlere yönelik işlenen suçları içeren raporun 54 sayfadan oluştuğunu aktaran Beyati, Türkmenlerin kurtarılması için merkezi Irak hükümeti, IKBY yetkilileri, Türkiye ve uluslararası kuruluşlardan yardım isteyeceklerini dile getirdi. 

  IKBY Parlamentosu İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Soran Ömer de raporda yer alan, IŞİD'in Türkmen halkına yönelik katliamlarından örnekler verdi. Kerkük'ün güneyindeki Türkmen köyü Beşir'de 12-13 Haziran 2014 tarihlerinde IŞİD militanlarınca büyük bir "vahşet" gerçekleştirildiğini ifade eden Ömer, 7 Türkmen'e ait cesetlerin çırılçıplak olarak 20 gün boyunca elektrik direklerine bağlı bırakıldığını ifade etti.

IŞİD'in aynı şekilde çıplak bir kadını da köyün meydanında astığını anlatan Ömer, cesedi almaya çalışan köy sakinlerinden 15 kişinin öldürüldüğünü kaydetti. Ömer, örgütün 88 yaşındaki yaşlı bir adamı ve 10 yaşındaki bir çocuğu da öldürecek kadar insanlık değerlerinden uzak olduğunu vurguladı. 

Irak'ın en büyük ilçesi olarak bilinen Telafer, ordu güçlerinin çekilmesi üzerine 16 Haziran'da IŞİD'in eline geçmişti. Bunun üzerine onbinlerce Şii Türkmen, Telafer'i terk ederek Peşmerge kontrolündeki bölgelere sığınmıştı. Ancak kaçış esnasında birçok Türkmen, IŞİD militanlarınca alıkonulmuştu. Bu Türkmenlerin bir kısmı infaz edilirken bazıları da esir alınmıştı. 

Terör örgütü IŞİD'in 10 Haziran'da Musul'u, ardından diğer bazı bölgeleri ele geçirmesiyle başlayan çatışmalar devam ediyor. Şii milislerin de içerisinde yer aldığı Irak ordusuyla Peşmerge güçleri, IŞİD'in elindeki toprakları kurtarmak için operasyonlar düzenliyor. ABD'nin öncülüğündeki koalisyon güçleri de Irak ordusuna havadan destek veriyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.