IŞİD Süleyman Şah Türbesi'ni kuşattı

IŞİD Süleyman Şah Türbesi'ni kuşattı

Türkiye’nin yurtdışındaki tek toprak parçası olan ve Suriye’nin Halep kenti sınırlarında bulunan Süleyman Şah Türbesi’nin bulunduğu Caber Kalesi çevresi El Kaide bağlantılı Irak Şam İslam Devleti (İŞİD) kontrolüne girdi.

Bölgedeki çatışmaların ardından Suriyeli muhalifleri yenilgiye uğratan IŞİD militanlarının Osmanlı Devleti kurucusu Osman Gazi’nin dedesi Süleyman Şah’ın naaşının bulunduğu türbenin bir kilometre etrafında konuşlandığı bildirildi. Türk askerine yönelik bir saldırı olmasından endişe edilirken Türk askeri kaynaklar, muhtemel bir saldırıda gerekli cevabın misliyle verileceğini kaydetti. Zaman’a konuşan bir askeri yetkili, “Daha önce gerekli askeri takviye yapılmıştı. En küçük bir tacizde gerekli cevabı alırlar.” dedi. Suriyeli muhalif kaynaklara göre IŞİD, türbede konuşlu Türk askerlerini kaçırarak Ankara’dan hem yüklü miktarda fidye almayı hem de muhalifleri destekleyen Türkiye’yi küçük düşürmeyi hedefliyor.  Türkiye sınırına 35 kilometre uzaklıkta, Fırat Nehri’nin kenarında hakim bir tepede Caber Kalesi içinde yer alan türbe 25 Türk askeri tarafından korunuyordu. Suriye’deki iç savaşın ardından türbeye takviye güç gönderilmişti.

    Zaman’ın ulaştığı bir yetkili gelişmelerin son derece kaygı verici olduğunu ifade ederken, “Konuyu yakından takip ediyoruz. Türbeye yönelik saldırı olmadı. Ancak böyle bir durum olursa bunu yapan kim olursa olsun karşılığını fazlasıyla alır. Burası bir Türk toprağı, Ankara ve İstanbul’dan bir farkı yok. Türbenin etrafındaki IŞİD güçlerine kara ve hava harekatı masada. Bundan da asla çekinmeyiz.” ifadelerini kullandı. Suriye Ulusal Koalisyonu (SUK) üyesi Yusuf Mahli ise El Kaide bağlantılı IŞİD’in türbedeki askerlerle çatışma ihtimalinin zayıf olduğunu, çünkü bunun doğrudan Türkiye’ye saldırı anlamına geleceğini söyledi.

    Süleyman Şah Türbesi, 1921 yılında Fransa ile yapılan Ankara Anlaşması’na göre Türkiye Cumhuriyeti toprağı olarak kabul ediliyor ve Türk askeri tarafından korunuyor.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.