IŞİD Irak'ta 800 bin kişiyi yerinden etti

IŞİD Irak'ta 800 bin kişiyi yerinden etti

BM, Irak Şam İslam Devleti örgütünün (IŞİD) eylemleri nedeniyle yıl başından beri Irak'ta yerinden olanların sayısının 800 bine ulaştığını bildirdi.

Birleşmiş Milletler (BM), İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (BMMYK) Sözcüsü Adrian Edwards, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında, ocak ayında Irak'ın Enbar vilayetinde başlayan çatışmaların ardından geçen haftaya kadarki süre zarfında yaklaşık 480 bin Iraklının evlerini terk ettiğini belirtti.

Bu hafta içinde Musul'da yoğunlaşan çatışmaların ardından ise Erbil ve Dohuk'a sığınanların sayısının 300 bini bulduğunu ifade eden Edwards, bu insanların çoğunun yanlarına hiçbir şey almadan bölgeden kaçtıklarını aktardı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) sınırları içindeki kentlere sığınan yüzbinlerce Iraklının karşılaştığı en büyük sorunun, kalacak yerlerinin bulunmaması olduğuna dikkati çeken Edwards, Dohuk'a gelen birçok ailenin okullarda, camilerde, kiliselerde ve bitmemiş inşaatlarda barındığını kaydetti.

BMMYK'nın, bölgesel yönetim tarafından Musul'a 40 kilometre mesafede oluşturulmuş Khazair kontrol noktasındaki geçici çadırlarda insanlara malzeme dağıttığını anlatan Edwards, bölgedeki insanların ise sığınmacılara sıcak yemek ve yiyecek sağladığını belirtti.

Bu yılın ocak ayından itibaren Irak'ta yerinden olanların sayısının 800 bine ulaştığını dile getiren Edwards, BMMYK ekiplerinin sığınmacıların nerelerde olduğunu ve en çok ihtiyacı olanlardan başlamak üzere onlara nasıl yardım edilebileceğini araştırdığını ifade etti.

"Yardımların en uygun ulaşım koridoru Türkiye"

Dünya Gıda Programı (WFP) Sözcüsü Elisabeth Byrs ise Musul'daki çatışmalardan kaçan ve zor durumda olan 42 bin kişiye iki ay boyunca yaklaşık 547 ton gıda yardımı yapacaklarını bildirdi.

Erbil'e acil durum ve lojistik personeli gönderdiklerini ifade eden Byrs, "bölgeye yapılacak yardımların en uygun ulaşım koridorunun ise Türkiye" olduğunu kaydetti.

Byrs, Dünya Gıda Programı'nın, Enbar bölgesindeki çatışmalardan sonra yerinden olan 240 bin Iraklıya halihazırda yardım ettiğini de belirtti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.