IŞİD insanlığa karşı suç işliyor

IŞİD insanlığa karşı suç işliyor

BM Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu raporunda Suriye rejimi yanlısı güçler tarafından sivillerin yaşadığı bölgelerde düzenlenen saldırıların toplu ölümlere neden olduğu bildirildi.

Raporu BM İnsan Hakları Konseyi'ne sunmadan önce BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında kamuoyuna açıklayan Komisyon Başkanı Paulo Sergio Pinheiro, Yermuk Kampı çevresinde ve Şam'ın bazı bölgelerinde süren çatışmaların bir an önce sona ermesi gerektiğini kaydetti.

Raporda yer alan verilere göre, hem hükümet yanlısı hem de muhalif grupların katliamlar yaptığına işaret eden Pinheiro, "BM Güvenlik Konseyi ülkede işlenen suçları Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne taşımayarak suçların cezasız kalmasına yol açıyor" dedi.

Suriye rejimi yanlısı güçlerin sivillerin yaşadığı bölgelerde yaptığı geniş çaplı saldırılar ve kuşatmaların toplu ölümlere, yetersiz beslenme ve açlıktan ölümlere neden olduğu ifade edilen raporda, Suriye'de 250 binden fazla insanın kuşatma altında bulunduğuna ve bombardımana maruz kaldığına dikkat çekildi.

Bu insanların tıbbi yardım, yiyecek ve temel gereksinimler gibi insani yardımları almasının engellendiği vurgulanan raporda, insanların teslim olma ve açlık arasında seçim yapmaya itildiği kaydedildi.

IŞİD insanlığa karşı suç işliyor

Komisyon raporunda Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) adlı silahlı grubun sivillere karışı saldırılarını artırdığı ve bu grubun hakim olduğu Rakka bölgesinde ilk kez bir silahlı grubun işkence yaparak insanlığa karşı suç işlediğinin tespit edildiği yer aldı.

Komisyonun yedincisi yayımlanan raporu, 15 Temmuz 2013 ile 20 Ocak 2014 tarihleri arasında yapılan 563 mülakata ve toplanan delillere dayanıyor.

Suriye'ye girmesi Suriye rejimi tarafından kabul edilmeyen komisyonun görev süresi bu ay itibarıyla sona eriyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.