IŞİD bahanesiyle camileri kapatacaklar

IŞİD bahanesiyle camileri kapatacaklar

Avrupa'da İslamofobiyi iç politika malzemesi yapan hükümetler, IŞİD bahanesi ile Müslüman toplumu abluka altına almaya çalışıyor

Avustralya, Belçika, İngiltere ve Kanada'nın ardından Avusturya da İslam toplumunu sarsacak kararlar alma hazırlığında. Ortadoğu'daki IŞİD tehdidinin Batı'da Müslümanlara karşı provokasyon malzemesi olarak kullanılmasıyla birlikte Almanya başta olmak üzere Avrupa'da son dönemlerde cami saldırılarında artış yaşanırken, Avusturya'daki İslam Yasa Tasarısı'na da tepkiler sürüyor. Avusturya parlamentosunda görev yapan Yeşiller Milletvekili Alev Korun ve Yeni Avusturya (Neos) Partisi Milletvekili Niko Alm, tasarının anayasaya aykırı maddeler bulunduğunu belirterek tartışmalı maddelerin tasarıdan çıkarılmasını istedi.
 
'MÜSLÜMAN' VURGUSU
 
AA'ya konuşan Yeşiller Milletvekili Alev Korun, tasarının birkaç yerinde 'Müslümanlar kanunlara uymakla yükümlüdür' ifadesinin bulunduğunu belirterek, 'Bu tamamen gereksiz bir ifadedir. Çünkü Avusturya anayasası ve diğer kanunlar tarafından herkes için belirlenmiş olan hükümler vardır. Bu sadece Müslümanları değil, herkesi bağlar. Avusturyalı Müslümanların çok sesliliğini yansıtabilen, hak ve görevlerini saydam bir şekilde ve anayasaya uygun olarak belirleyen bir İslam Yasası'na ihtiyacımız var' dedi.
 
SAÇMA TALEPLER
 
Yeni Avusturya (Neos) Partisi Milletvekili Niko Alm de İslam Yasa Tasarısı'nın, IŞİD haberlerinin gündemde olduğu bir dönemde meclise gönderilmesinin tesadüf olmadığını belirterek tasarının siyasal iletişim malzemesi yapıldığını söyledi. Alm, 'Tasarıda devlet hukukunun, din hukuku üzerinde olduğu dersi veriliyor. Böylelikle Müslümanlar yasaları daha fazla ihlal etmekle suçlanıyor. Bu genel zan, tıpkı Müslümanların IŞİD ile aralarına mesafe koymaları yönündeki talepler gibi saçmadır' dedi. Tasarıya yönelik itirazlar, 7 Kasım'a kadar Meclis'e gönderilebilecek.
 
Yalnız Almanca Kur'an'a izin
 
İslam Yasa Tasarısı'nda eleştirilen maddelerin başında 'yurt dışından finansman yasağı' bulunuyor. Bu maddeye göre cemaatlerin dini faaliyetlerini finanse edebilmek için ülke dışından para almaları yasaklanıyor. Bir diğer maddeye göre üye sayısı 300'ün altında olan camiler 6 ay içinde kapatılacak, var olan camiler de İslam cemaatinin birer parçası olacak. Tasarıda 'her cemaatin kendi dini kaynaklarını Almanca olarak sunması' isteniyor. Bu madde, Almanca olmayan, Kur'an-ı Kerim dahil kaynakların yasaklanabileceği yorumunu beraberinde getiriyor.
 
Aşırı sağı kebap korkusu sardı
 
Irak ve Suriye'de IŞİD'le çatışmalar devam ederken, diğer tarafta dünya genelinde İslamofobiyi körükleyen söylemler ve uygulamalar da hız kazanmış durumda. Fransa'daki Ulusal Cephe adayları, ülkedeki kebapçıların çok arttığını, bunun artık bir Fransız kimliği haline geldiğini belirterek şikayet ediyor. Reuters'ın haberine göre, ülkedeki aşırı sağ gruplar, kebap salonlarının artışını İslam'ın yaygınlaşması olarak görüyor ve kebapçı artışını 'Fransa kebaplaşıyor' ifadesiyle dile getiriyor. Blois kentinde sadece geçtiğimiz ay dört kebap salonu açıldı. Turistlerin uğrak noktalarından olan Loire Vadisi'nde ise onlarca kebap salonu var. 'Kaygılı' Fransız sağcıları, her yerde kebap dükkanı bulunmasının, Ortadoğu kültürüne ait bir yemeğin Fransa'da gittikçe kök salmaya başlamasının bir göstergesi olduğunu savunuyor. Kebap dükkanlarının daha da artmasından korktularını söyleyen aşırı sağcılar, ülkedeki 5 milyonluk Müslüman nüfustan da rahatsız. Fransa'daki kebap pazarının büyüklüğü 1,9 milyar dolar civarında. Ülkede bir yıl içerisinde 300 milyon porsiyon kebap tüketiliyor.
 
aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.