Isı yalıtımı ile 46 milyar lira tasarruf!

Isı yalıtımı ile 46 milyar lira tasarruf!

6,5 milyon konuta Isı yalıtımıyla 46 milyar lira tasarruf, 51 bin kişiye yeni istihdam sağlanacak.

Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Yönetim Kurulu Başkanı Ferdi Erdoğan, Kalkınma Planı'nın öngördüğü süre içinde 6,5 milyon konutun ısı yalıtımının yapılmasıyla 46 milyar lira tasarruf elde edileceğini, 51 bin kişiye de yeni istihdam sağlanacağını belirtti.
 
İZODER'den yapılan açıklamaya göre Ferdi Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, beraberindeki 11 bakanla açıkladığı "Onuncu Kalkınma Planı"nda yer alan konuların, "Öncelikli Dönüşüm Programları" olarak 25 başlıkta listelendiği hatırlattı.
 
Erdoğan, "Enerji Verimliliğinin Geliştirilmesi Programı"nın, 9 başlığı kapsayan ilk pakette bulunmasının tüketici ve yalıtım sektörü için çok önemli bir gelişme olduğunu vurguladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın koordinasyonunda yürütülen Enerji Verimliliğinin Geliştirilmesi Programı Eylem Planı'nın, binalarda enerji verimliliğinin itici gücü ısı yalıtımı sektörünü çok yakından ilgilendirdiğini aktaran Erdoğan, "Bu planın uygulanmaya başlanmasıyla önemli adımların atılacağı yalıtım sektöründe hiçbir şey eskisi gibi olmayacak" değerlendirmesinde bulundu.
 
- "6,5 milyon konutun yalıtımıyla 46 milyar liralık tasarruf sağlanacak"
 
Erdoğan, sektöre ve ilgili kurumlara önemli sorumluluklar yükleyen eylem planı ile 2014-2018 sürecinde enerji yoğunluğunun yüzde 10 düşürülmesi ve mevcut konut stokunun önemli bir kısmının yalıtımının hedeflendiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
 
"Temel amacı ülkemizdeki mevcut konut stokunun yüzde 40'ının yalıtımının iyileştirilmesi olan program kapsamında, 6,5 milyon konutun ısı yalıtımının yapılması halinde 46 milyar lira tasarruf elde edilecek. Sağlanacak tasarruf, Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşu TÜPRAŞ'ın yıllık net satış gelirinden (41 milyar 78 milyon TL) daha fazla olması da ısı yalıtımının ülkemiz için ne kadar önemli bir konu olduğunu gösteriyor. Ayrıca sektördeki çalışmaların artmasından dolayı 51 bin 373 kişinin istihdamı sağlanacağı gibi 125 milyon ton karbon salınımının engellenmesiyle çevreye de katkıda bulunulacak."
 
Erdoğan, konutlarda kullanılan enerjinin yüzde 80'inin ısıtma ve soğutma amaçlı tüketildiğini anımsatarak, "Ülkemizdeki yaklaşık 19 milyon konutun yüzde 85'inde ısı yalıtımının olmaması, enerjimizi nasıl boşa harcadığımızı ortaya koyuyor. Oysa ısı yalıtımı uygulamasının maliyeti, bir binanın toplam inşaat maliyetinin yüzde 3 ila 5'i kadar. Yalıtım sistemi, sağlanan tasarrufla birkaç yılda maliyetini karşılayıp, binanın ömrü boyunca tasarruf sağlamaya devam ediyor. Bu programın, binalarda harcanan ısıtma enerjisinin, 2030'a giden yolda 70 kilowatt saat/metrekare-yıl miktarına ulaşılmasına da destek olacağına inanıyoruz" bilgilerini paylaştı.
 
Erdoğan, programın hedefe ulaşması için oluşturulan eylem planı çerçevesinde kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla sağlanacak güçlü bir yapı oluşturulacağını ve enerji verimliliği için finansman modelleri geliştirileceğini de dile getirdi.
 
Erdoğan, söz konusu rakamların, eylem planının tam anlamıyla yürürlüğe girmesi ve planda bahsedilen teşviklerin yerine getirilmesi halinde İZODER'in hazırladığı "2012-2023 Isı Yalıtım Planlaması Raporu"na dayanılarak elde edildiğini de belirtti.
 
Haber7

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.