İşgali sonlandıracak karar çıkmazsa UCM'ye başvururuz

İşgali sonlandıracak karar çıkmazsa UCM'ye başvururuz

Filistin Devlet Başkanı Abbas, BMGK'ya sunacakları karar taslağından İsrail'in işgalini sonlandıracak bir karar çıkmaması halinde Uluslararası Ceza Mahkemesine başvuracaklarını belirtti.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) sunacakları karar taslağından İsrail'in işgalini sonlandıracak bir karar çıkmaması halinde Uluslararası Ceza Mahkemesine (UCM) başvuracaklarını söyledi.
 
9 Aralık Dünya Yolsuzlukla Mücadele Günü münasebetiyle Ramallah'ta düzenlenen programda konuşan Abbas, "İşgalin sonlandırılması, belirli bir takvim içinde ve 1967 sınırlarında bağımsız Filistin devletinin kurulmasını kapsayan Filistin'in hazırladığı karar taslağında tek bir yanlış yok" dedi.
 
Taslağı BMGK'ye sunmak için tüm dünyadaki seçimleri beklemelerinin makul olmadığını vurgulayan Abbas, "Ne zaman girişimde bulunmak istesek 'ABD veya İsrail'deki seçim sonuçlarını bekleyin' deniyor. Benim bir davam var ve ilerleyeceğim. Başka hiçbir şeyle ilgim yok" diye konuştu.
 
İşgali sonlandıracak bir kararın çıkmaması halinde UCM'ye ve uluslararası kurumlara başvuracaklarını kaydeden Abbas, "Biz hepimiz hukuka bağlıyız. UCM'de hakkımda terör suçlamasıyla açılmış bir dava var. Madem beni alacaksınız, onlardan da bazılarını almalısınız" ifadesini kullandı.
 
Yolsuzluğa ilişkin konuşan Abbas sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Doğrusu bağımsız bir devletimiz yok ancak kurumlarımız, kanunlarımız, mahkemelerimiz ve yargımız var. İstikrar eninde sonunda gelecek. Uluslararası kurumların yolsuzlukla mücadelemizi öven raporları var ancak bizim çıkarımıza olduğu için yayınlanmadı. Bu ülkeler ve uluslararası kurumlar açısından çok önemli. Raporlarda 'Filistin'in durumu iyi ancak yüzde 100 değil' deniyor. Hepimizde yolsuzluğun sonlandırılması için bir irade var. Kimsenin Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu'na müdahale etme şansı yok. Kişisel olarak benim de başkalarının da buna hakkı yok. Komisyon şeffaf olarak çalışmalarını sürdürüyor."
 
İsrail'in, Filistin topraklarındaki işgalini iki yıl içinde sonlandırmasını öngören BMGK tasarısının bu ay içinde oylamaya sunulması bekleniyor.
 
Öte yandan programda konuşan Filistin Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu Başkanı Refik en-Netşe ise Gazze'deki güvenlik biriminin eski yöneticisi olan ve 2011'de Fetih hareketi ile ilişiği kesilen Muhammed Dahlan hakkındaki dosyanın Yolsuzluk Suçları Mahkemesine gönderildiğini belirtti.
 
Fetih Hareketi, 2011 yılında, Batı Şeria'da askeri hücreler planlamakla suçladığı Muhammed Dahlan ile ilişkisini kesmişti. 
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.