İşgalci İsrail'den Filistin'le barış görüşmesi için 'Hamas' şartı

İşgalci İsrail'den Filistin'le barış görüşmesi için 'Hamas' şartı

Filistin'de Hamas ve Fetih Hareketi'nin uzlaşı anlaşması imzalayarak var olan ikililiği kaldırmaya yönelik adım atıldı. Bu anlaşmadan rahatsız olan İşgalci İsrail hükümeti, Filistin ile barış görüşmelerine tekrar başlamak için yedi ön şart koydu.

İşgalci İsrail hükümeti, Filistin yönetimiyle yeniden barış görüşmesine başlamak için "Hamas'ın silahsızlandırılması" da dahil yedi ön koşulları olduğunu duyurdu.

Hamas ile Fetih arasında varılan uzlaşıyı değerlendirmek için toplanan İsrail Güvenlik Kabinesi'nin ardından yazılı açıklama yayımlandı.

  • Açıklamada bu koşullar, "Hamas'ın silahsızlandırılması, Hamas'ın İsrail'i tanıması ve terörü bırakması, Hamas'ın elindeki İsrailli askerlerin cenazeleri ve esir tutulan sivillerin iade edilmesi, Filistin yönetiminin Gazze'de güvenlik kontrolünü ve sınır kapılarını tamamen eline alarak kaçakçılığı önlemesi, Filistin yönetiminin Batı Şeria'da Hamas'ın terör alt yapısına yönelik operasyonlarını sürdürmesi, Hamas'ın İran'la ilişkilerini kesmesi ve Gazze'ye para ve insani ekipmanların girişinin Filistin yönetimi ile bu amaçla kurulan mekanizma üzerinden devam etmesi" şeklinde sıralandı.

Bu koşulların yerine getirilmemesi halinde Hamas'ın da dahil olduğu bir Filistin hükümetiyle diplomatik müzakerelere başlanmayacağı kaydedildi.

Netanyahu'da ön şart koymuştu

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da geçen hafta yaptığı bir açıklamada, Hamas ile Fetih arasında varılan uzlaşı anlaşmasını kabul etmeleri için bazı ön koşullarının olduğunu söylemişti.

Netanyahu, "İsrail'in tanınması ve Hamas'ın silahsızlandırması, Hamas'ın elinde bulunan İsrailli siviller Avra Mengistu ve Hişam Said'in bir an önce serbest bırakılması ve İsrail askerlerinin cenazelerinin iade edilmesini talep ediyoruz. İsrail bu şartları yerine getirmeyen bir uzlaşı anlaşmasına karşıdır." ifadesini kullanmıştı.

İsrail'in sahadaki gelişmeleri takip edip ve buna göre hareket edeceğini belirten Netanyahu, "Hamas ve Fetih arasında yapılan anlaşma barışa ulaşmayı zorlaştırıyor." yorumunda bulunmuştu.

Mısır'ın başkenti Kahire'de devam eden müzakereler kapsamında, geçen hafta Hamas ve Fetih heyetlerinin Filistin’deki bölünmüşlüğü bitiren "uzlaşı anlaşmasını" imzaladığı bildirilmişti.

İsrail ile Filistin yönetimi arasında yapılan barış müzakereleri 2014 yılında kesintiye uğramıştı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.