İşgal kararını geri al

İşgal kararını geri al

Avrupa Birliği, işgal altında tuttuğu Batı Yaka’da 450 konutluk yeni yerleşim inşası kararı alan korsan devlet İsrail’den geri adım atmasını isteyerek, “Yerleşimler uluslararası hukukta gayrimeşrudur ve barışa engeldir” uyarısı yapıldı.

Avrupa Birliği, işgal altında tuttuğu Batı Yaka’da 450 konutluk yeni yerleşim inşası kararı alan işgalci İsrail’den geri adım atmasını istedi.

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’nin basın ofisinden yapılan açıklamada, “İlan edilen yerleşim ihaleleri uygulanırsa iki devletli çözümün uygulanabilirliğini daha fazla tehlikeye atacaktır. Yerleşimler uluslararası hukukta gayrimeşrudur ve barışa engeldir” uyarısı yapıldı.

Açıklamada, “İsrail bu kararları geri almalıdır ve böylece yerleşimleri genişletmeye son vermelidir. Bu karar zaten çok gergin olan durumu alevlendirme riski taşımaktadır” ifadesi kullanıldı. AB, taraflara azami özeni göstermeleri ve tansiyonu daha da yükseltecek kararlardan kaçınmaları çağrısında bulundu.

YENİ YERLEŞİM FAALİYETLERİ GAYRİMEŞRU

Beyaz Saray, İsrail’in Batı Yaka’da 450 konut inşası kararıyla ilgili olarak, İsrail’in yeni yerleşim faaliyetlerini  gayrimeşru gördüklerini ve bunun iki devletli bir neticeye ulaşılması hedefine zarar verdiğine inandıklarını belirtti. Beyaz Saray sözcüsü Earnest, “(İsrail’in) Yerleşim faaliyetlerine dair pozisyonumuzu daha önce de çeşitli vesilelerle net biçimde ortaya koymuştuk. Yerleşimlerin gayrimeşru olduğuna ve iki devletli bir neticeye ulaşılması hedefine zarar verdiğine inanıyoruz. Bu hayli tartışmalı yerleşim inşası açıklamaları hakkında da derin kaygılara sahibiz. Bunların sahada zarar verici etkileri olacak, Filistinliler ile zaten yüksek düzeydeki gerilimleri daha da kızıştıracak ve İsrail’i uluslararası alanda daha da yalnızlaştıracak” diye konuştu. ABD’nin, İsrail’in yakın bir müttefiki olarak İsrail’e destek inşası için dünya genelinde diplomatik etkisini kullandığını kaydeden Earnest, “Böyle bir açıklama onların sadece daha da yalnızlaşmasına yarar. Bu tür ihaleler açmak, İsrail’in güvenliğini güçlendirmeye hiçbir katkı sağlamaz, refahını artırmaz ve barış davasını ileriye götürmez, tam tersini yapar” ifadesini kullandı.

Akit 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.