İşçiye kadro müjdesi

İşçiye kadro müjdesi

Bakan Faruk Çelik, Meclis'te görüşülen ve milyonlarca çalışanı ilgilendiren yeni yasayı anlattı. Yargıda asıl işçi kararı alınan taşeronların sorununun kısa sürede çözüleceğini söyledi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, çalışanları ilgilendiren önemli açıklamalar yaptı. Takvim'in haberine göre, kamuda hangi işlerde hizmet alımı yapılacağının kısa süre içinde belirleneceğini, yargıdan asıl işçi kararı çıkan taşeron işçilerle ilgili uygulamanın netleşmek üzere olduğunu söyleyen Çelik, Meclis'teki iş sağlığı ve güvenliği yasa tasarısıyla ilgili de bilgi verdi. İşte Çelik'in açıklamaları: 

 2 MİLYON KİŞİ BORÇ YAPILANDIRDI: SGK bünyesinde son olarak şu anda yaklaşık 2 milyon kişi yapılandırma gerçekleştirdi. Toplamda 33.5 milyar liralık bir yapılandırma bu ve nakit olarak da kurumumuza 3.3 milyar liralık bir giriş sağlanmış oldu. Şubat'ın 2'sinde son gün. Ayın 2'sinden sonra böyle bir imkanı elde edemeyecekler. 

 ASIL İŞ-HİZMET ALIMI AYRIMI: Kamuoyunda 'taşeron' diye bilinen alt işveren işçileriyle ilgili çok önemli düzenleme yaptık. Artık her işte hizmet alımı ve taşeron uygulaması yapılamayacak. Hangi işlerde yapılacağı Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenecek. Kısa süre içinde yayınlanması için çalışıyoruz. Böylece artık hizmet alımı, asıl iş karışımı ortadan kalkmış olacak. 

 MAHKEME KARARI OLAN TAŞERONLAR: Yardımcı işler ile asıl işler arasında net bir hat olmadığı için yaşanan karmaşa yargıya intikal etti ve yargı birçok işçinin aslında asıl işte çalıştığına dair hüküm verdi. Bunların kadroya alınmasıyla ilgili veya tazminatlarının ödenmesiyle ilgili yargının çok net bir kararı var. Bunlarla ilgili biz henüz netleşmiş bir karar veremedik. Bu konu önümüzde kangren olarak duruyor. Bir an önce çözülmesi gerekli. Bir taraftan Bakanlar Kurulu kararıyla hangi işlerin yardımcı işler olduğu, hizmet alımı işler olduğu netleşmedi, diğer taraftan ise bu mahkeme kararıyla ilgili uygulamalarımızın netleşme anında olduğumuzu söyleyebilirim.

EKİPMAN VERMEYENE AĞIR PARA CEZASI GELDİ
 UZMANA GÜVENCE:
İş güvenliği ile ilgili tasarı alt komisyonda. Yakında yasalaşacak. Yeni yasa ile iş güvenliği uzmanı işyerindeki tehlikeli işleri durdurması gerekiyorsa, durumu hem işverene hem de aynı anda bakanlığa bildirecek. Bildirmediği an onun belgesiyle ilgili işlemler yapılacak. İş güvenliği uzmanı, işyerinde 'durdurmayı gerektiren acil, tehlike arz eden bir şeyi gördü ve bunu bakanlığa bildirdi' diye işveren tarafından işine son verilirse, buna 1 yıllık tazminat getiriyoruz. 

 CEZALAR ARTIYOR: Cezalar kademeli bir şekilde artırılıyor. Yani tehlike sınıfına göre. Mevcut ceza diyelim 5 bin lira, tehlike sınıfında daha da yükseliyor. Çok tehlikeli işyerinde bu ceza yüzde 200'e kadar çıkabiliyor. İşveren, standartlara uygun 'CE' belgeli ekipmanları işçiye vermeme durumu söz konusu olursa işçi başı 500 lira ceza ödeyecek. Eğer 100 kişi çalışıyorsa bunu 500 ile çarpın. 

 BARET TAKMAYANA CEZA: Çalışan kendisine verilen ekipmanları kullanmak durumunda. Baretse baret, eldivense eldiven. Maskeyse maske. Çalıştığı koşul neyse. 3 kez yazılı ikaza rağmen, eğer işçi kardeşimiz ekipmanlarını kullanmama durumunda direnç gösteriyorsa, bunun iş akdinin feshine kadar gidebilecek bir düzenlemeyi de bu yasa getiriyor. 

 3 YIL HAPİS: Faaliyeti durdurulan bir işyerinin çalışmaya devam ettirilmesi halinde, işyeri sahibi paraya çevrilmeden 3 yıl hapis cezasına çarptırılacak. 

 TEŞVİK: Bir işyerinde 3 yıl boyunca bir kaza yoksa işverenden işsizlik fonuna ödediği yüzde 2'lik payın yüzde 1'ini almayacağız.

SINAVI GEÇMEDEN SIVACILIK YOK
"Çalışanlariçin mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu getirilecek. Yasa Meclis'ten geçtikten sonra hangi mesleklerle ilgili sınav açılacağını ilan edeceğiz. Diyelim 100 meslekte sınav açtık. O mesleklerde sınava girilecek, başarılı olanlar Mesleki Yeterlilik Kurumu'nun belgesini alacak. O belgeyi almadan, yayınladığımız sektörlerde çalışamayacak. Örneğin; inşaatta sıvacı. Bu belgeyi almadan inşaatta sıvacılık yapamayacak. Belgeyi almak için 300-500 liralık maliyet söz konusu. Bunu işsizlik fonundan karşılayacağız."

ENGELLİYE NAKİL HAKKI
İSTEDİĞİ ŞEHİR: "İş sağlığı güvenliğiyle ilgili yasa tasarısında kamu personeliyle ilgili 2 önemli düzenleme var. Bunlardan biri kamuda çalışan engelli işçileri ilgilendiriyor. Kamuda çalışan engelli işçi kardeşimize kendi kurumunda dilediği yere nakliyle ilgili düzenleme getiriyoruz." 

 GÖREVDEN ALINAN YÖNETİCİ: "Kamuda görevden alınanların nereye atanacağıyla ilgili bir düzenlemeyi de bu yasaya koymuş bulunuyoruz." (Buna göre ek göstergesi 7 bin ve üzeri olanlar bakanlık ya da başbakanlık müşavirliği görevine getirilecek. Görevden alınanlar eş değer kadrolara atanabilecek.) 
 
UZAKTAN ÇALIŞMA: "Evden çalışanları kayıt altına almak için uzaktan çalışmayı sağlayan bir düzenleme de yasaya konuldu."

MADENCİYE 2 GÜN TATİL
 Madenlerdeki çalışma süreleri şu an 6 gün 6 saat. Bunu uzlaşı ile 2 gün tatil ve 7.5 saat günlük çalışma şekline getireceğiz. 

 Yeraltında işçinin, nerede, çalıştığını tespit etmek için çip sistemi kurma ve kullanma zorunluluğu getireceğiz. 

 Madenlerde ölümlü bir kaza meydana gelmesi halinde maden sahibi 2 yıl kamu ihalelerinden men edilecek.

Yeni Şafak 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.