İşçisine bonkör taşerona ihalede öncelik

İşçisine bonkör taşerona ihalede öncelik

Taşeronda çalışan işçiler için yeni umut doğdu. Kamu ihalelerinde taşerondaki işçilere ödenecek maaşların asgari ücret üzerinden hesaplanması sorununa çözüm aranıyor.

Çalışma hayata geçerse işçinin asgari ücretten daha fazla ücret alması mümkün olacak.

Akşam gazetesinden Okan Güray Bülbül'ün haberine göre kamuda taşeron olarak çalışan işçilerin çalışma koşulları konusu uzun zamandır gündemde. Asgari ücretin belirlenmesinin ardından Çalışma Bakanlığı'ndan gelen açıklamayla kamuda çalışan yaklaşık 600 bin taşeron işçisi umutlandı. Şimdi kamudaki ihalelerde taşeron işçilere ödenecek ücretlerin asgari ücret üzerinden hesaplanması sorunu için çözüm aranıyor. Yani, düzenleme sonrası kamuda iş alan taşeron şirket, işçilik maliyetlerini asgari ücret üzerinden göstererek ihale miktarını düşük tutma telaşı içine giremeyecek. Böyle olunca taşeronda çalışan işçilerin asgari ücretten daha fazla ücret alması mümkün olacak.

FARK KADAR ZAM!

Ayrıca ihalelerin süresi boyunca taşeron işçilerinin de toplu sözleşme farkı kadar zam almasını sağlayacak bir düzenleme üzerinde çalışmaların sürdüğü belirtiliyor. Kamuda çalışan taşeron işçileri için planlanan bu düzenlemeler çok önemli. Taşeron işçilerinin hem çalışma koşulları, hem de ücretler bakımından korunması son derece gerekli ve yerinde bir uygulama olacaktır.

YILLIK İZİN GÜNDEMDE

Taşeron işçilerinin en önemli hak kayıpları yıllık izin ve kıdem tazminatı konusunda oluyor. Alt işverenlik sözleşmeleri genellikle bir yıldan kısa sürelerle imzalandığı için taşeron işçileri yıllık izin ve kıdem tazminatına kavuşamıyor. Bunun yanında alt işveren olarak hizmet veren şirketin genellikle yılsonunda işçilerine ödeme yapmadığını ve ortadan kaybolduğunu görüyoruz. Bu nedenle taşeron işçileri her yıl ortalama bir maaşlarını alamıyorlar. Çalıştıkları şirket değişip bir de maaşlarını alamayan işçiler işlerini kaybetmemek adına çalışmaya devam etmek zorunda kalıyorlar.

MESLEK KOLUNA GÖRE ÜCRET HEDEFLENİYOR

Taşeron için ayrı kanunun hazırlanması, işçilerin bu konularda özel olarak korunması gerektiği yönünde fikir birliği oluştu. Hayata geçirilemeyen düzenlemeler arasında yapılan işe göre en düşük ücretin belirlenmesi de var. Buna göre iş sağlığı ve güvenliği konusunda üç sınıfa ayrılmış işyerlerinde çalışan taşeron işçilerinin bu sınıflandırma kapsamında asgari ücret düzeylerinin belirlenmesi söz konusu. Buna göre işçilerin, çalıştıkları meslek koluna göre bir ücret alması hedefleniyor.

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.