İSAM kütüphanecilikte dünya ile yarışıyor

İSAM kütüphanecilikte dünya ile yarışıyor

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Üyesi Doç. Dr. Bilgin Aydın, “Türkiye dünyayla kütüphanecilik konusunda İSAM sayesinde yarışıyor” dedi

İslami Araştırmalar Merkezi (İSAM) Kütüphane ve Dokümantasyon Müdürü Mustafa Birol Ülker, aktif kullanıcı sayısı yaklaşık 9 bin olan İSAM’ın bir ihtisas kütüphanesi olduğunu belirtti. Merkezin 1983’te kurulduğunu, aynı zamanda Fransız, İngiliz, Amerikan milli kütüphaneleri ve İran meclis kütüphanesi ile yayın paylaşımı yaptığını kaydeden Ülker, “İSAM yurtdışında daha fazla tanınmakta. Türkiye’ye gelen sosyal bilimler sahasındaki lisansüstü araştırmacıların en çok gittiği yerler arasında, İstanbul’da bulunan Süleymaniye Kütüphanesi, Osmanlı arşivi, birkaç kütüphane ile akademik eserlerin bulunduğu İSAM kütüphanesi başta gelmekte” dedi.

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilgin Aydın da dünyanın farklı bölgelerinden akademisyenlerin ilk olarak İSAM’a geldiğini  ifade ederek şunları kaydetti: “Şu anda Türkiye’deki en büyük sosyal bilimler koleksiyonuyuz diyebiliriz, özellikle uzmanlık alanında. İSAM, tamamen akademik yayınları topladığı için, diğer popüler diyebileceğimiz roman ve hikaye gibi farklı türden çalışmaları derlemiyor. O yüzden sadece akademik camianın kullanabileceği nitelikte bir koleksiyona sahip. İSAM’ın sağladığı kaynaklar bakımından diyebiliriz ki Türkiye dünyayla uzman kütüphaneciliği konusunda, İSAM sayesinde yarışıyor.”

250 BİN KAYNAKLI KÜTÜPHANE

Üç katı açık raf sisteminde kitap ve dergilere ayrılmış toplam beş kattan oluşan kütüphanenin koleksiyonunda, felsefe, din, sosyal bilimler, dilbilim, nazari ilimler, tatbiki ilimler, güzel sanatlar, edebiyat ve tarih gibi pek çok alanda, 250 bin civarında kaynak, 18 bin doküman dosyası ve 23 bin Osmanlı kadı sicillerinin mikrofilm ve dijital kopyaları bulunuyor. Ayrıca veri tabanı çalışmaları yapan kütüphanede, 122 değişik kütüphaneye ait toplam 709 bin yazma ve matbu eserin bibliyografik künyesi yer alıyor. Her gün saat 09.00’dan 23.00’e kadar açık kalan kütüphaneden yararlanmak için üyelik şartı bulunuyor.

DİYANET GELEN SORULARI KİTAPLAŞTIRIYOR

Diyanet İşleri Başkanlığı, 1924’ten bu yana Din İşleri Yüksek Kurulu’na yöneltilen soruları ve bunların cevaplarını kitaplaştırıyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı, 1924’ten bu yana kuruma yöneltilen soruları ve bunların cevaplarını kitaplaştırıyor. Öncelikle halkı yakından ilgilendiren ve günlük hayattaki konuların ele alınacağı kitap yıl sonuna kadar tamamlanacak.

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanvekili Zeki Sayar, kurulun Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde 1924’ten bu yana çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti.

Bu süreçte Din İşleri Yüksek Kurulu’na gelen dini içerikli yüz binlerce sorunun olduğunu ifade eden Sayar, şunları söyledi:
“Kurul içinde oluşturulan komisyon gelen bu soruları ve bunlara verilen cevapları yeniden gözden geçirdi. Bununla ilgili çalışmalar yaptı. Soruların aslı muhafaza edilerek önce elektronik ortama yüklendi. Elektronik ortama yüklenen soruların halkı daha fazla ilgilendirenleri, internet ortamında erişime açıldı. Daha geniş bir bölümü Diyanet İşleri Başkanlığı teşkilatının hizmetine sunuldu.

Akit

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.