İş-Kur Müdürü Meydan: İşsizlikten ziyade iş beğenmeme ön planda

İş-Kur Müdürü Meydan: İşsizlikten ziyade iş beğenmeme ön planda

Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Haşim Meydan, 2013 yılında 71 bin 12 kişinin ‘iş talebiyle’ kendilerine başvurduğunu söyledi.

Aynı dönemde işverenlerin kurumdan 41 bin 634 ‘elaman’ isteğinde bulunduğunu belirten Meydan, sanayici ve işadamlarına gönderdikleri yaklaşık 140 bin kişiden 20 bininin işe yerleştirildiğini, bunlardan bin 513’ünün engelli olduğunu kaydetti.

Çukurova Üniversitesi Ramazanoğlu Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansa konuşmacı olarak katılan Meydan, işbaşı eğitimleri ve kurslarla da işe yerleştirmeleri gerçekleştirdiklerini ifade etti. Bu kapsamda geçen yıl bin 185 kurs ve program açtıklarını vurgulayan Meydan, buralardan 7 bin 129 vatandaşın yararlandığını dile getirdi. 3 bin 487 kişinin bu yöntemle işe yerleştirildiğini aktaran Meydan, dolayısı ile 2013’de işe yerleştirilenlerin sayısının 23 bin 487’ye çıktığını hatırlattı. Meydan, “Şu anda Adana İş Kurumu’na kayıtlı 135 bin 766 kişi iş arayan var. Bunlar arasında işsiz olduğunu beyan eden kişi sayısı 75 bin 546’dır. Diğerleri ise her hangi bir işyerinde çalışıyor. Ancak daha iyi koşullarda başka bir yerde çalışmak istiyor.” dedi.

Yaptıkları anketlere göre önceden ‘tarımdan sanayiye’ bir eğilim görülülerken, şimdi ise ‘hizmet sektörüne’ yoğun bir ilgi gösterildiğini bildiren Haşim Meydan, “Bize taleplerin yüzde 90’nı sanayiden geliyor. İşverenlerden genel olarak, ‘gönderdiğiniz elemanlar işi, çalışma ortamını, verilen ücreti beğenmedi; servis güzergâhı uymadı veya bilgi, becerisi yeterli değil’ gibi şikâyetler alıyoruz. İşçilerde benzeri yakınmalarda bulunuyor. İki üç aydan fazla çalışan kişiler o işyerinde kalıcı oluyor. Dolayısı ile ‘beğenmeme’ sorunu çift taraflıdır. Çoğu ‘paramız yok’ diye işyerine gitmiyor. Bunu önlemek için bu yıl yeni bir proje başlattık. Bakanlıklar arasında bir protokol yapıldı. Şubat ayından itibaren sosyal hizmetlere yetkilerimizi devir ettik. Oradan sosyal yardım alan, çalışma gücünde olan herkes durumuna uygun iş olduğu takdirde, direkt işyerine gönderiliyor. Bu sırada bireyin yol parası, belgelerin masrafları ve çalıştığı zaman ilk ayın maaşının yüzde 50’sini yine Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’nce karşılanıyor. Şahıs bunları kabul etmiyorsa, sosyal yardımı kesiliyor. ” şeklinde konuştu.

Adana’nın işsizlikte birinci sırada olmadığını; açıklanacak son verilere göre yüzde 9’larda olmayı beklediklerine işaret eden Meydan, kentte ‘işsizlikten ziyade, iş beğenmemenin’ ön planda olduğunu savundu. Çalışma izni olmayan bir yabancıyı çalıştıran işverene 7 bin 612 TL ceza kestiklerini söyleyen Haşim Meydan, çalışan yabacı uyruklu şahsa ise 759 TL ceza uyguladıklarını kaydetti. İzinsiz işçi bulmaya ‘aracılık’ yapan kişi veya kurumlara 15 bin 226 TL ceza tatbik ettiklerine değinen Meydan, “Bu işçiler yurt dışına gidiyorsa ilave 3 bin 43 TL daha ceza veriyoruz. Engelli veya eski hükümlü çalıştırmayan işyerine, her engelli başına bin 903 TL ceza kesiyoruz. ” hatırlatmasında bulundu.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.