İş Kazalarına Karşı Cuma Hutbesi Önlemi

İş Kazalarına Karşı Cuma Hutbesi Önlemi

İSTANBUL Müftülüğü, son dönemde artış kaydeden iş kazalarının önüne geçilebilmesi amacıyla yarınki Cuma hutbesini bu konuya ayırdı.

İstanbul Müftülüğü tarafından hazırlanan ve bugün kentteki tüm camilerde okunması istenen ‘Hayat, Tedbir ve Takdir’ başlıklı hutbede, Kuran-ı kerim’deki Teğabun suresinde “Allah’ın izni olmaksızın hiçbir musibet başa gelmez. Kim Allah’a inanırsa Allah onun kalbini doğruya iletir. Allah her şeyi hakkıyla bilendir” denildiği hatırlatıldı. Hutbede “Güçlü Mümin Allah katında zayıf müminden daha hayırlı ve sevimlidir. Hadd-i zatında Müminlerin hepsinde hayır vardır. Senin için faydalı olana talip ol. Allah’tan yardım dile ve acizlik gösterme! Buna rağmen başına bir sıkıntı gelirse ‘Eğer şöyle yapsaydım şöyle olurdu’ deme! Fakat ‘Allah’ın takdiridir ve O ne dilerse o olur’ de” hadisi bulunduğu ifade edildi. Hutbede, bu hadisten tedbirin gereksiz ve faydasız olduğu sonucu çıkarılmaması istenirken, şöyle denildi:

“Sebep ve sonuç ilişkisi umumi bir kaide yani sünnetullahtır. Yüce Allah kullarına ‘Ey İman edenler! Tedbirinizi alın. Kendi ellerinizle kendinizi tehlikeye atmayın’ buyurmaktadır. Bugün trafik kazalarının, orman ve ev yangınlarının, sel ve su baskınlarının, depremlerin verdiği can ve mal kaybının en önemli sebebi tedbirsizlik değil midir? Usulüne uygun iş ve özel hayatımızda da gerekli tedbirleri almalıyız. Kaza ve iş kazası denilen olayda insan unsurunun etkin olduğu, tedbirsizliğin hatta yasal zorunlulukların yerine getirilmeyişinin acı sonuçları yüreğimizi yakıyor. Tedbirler alınarak yapılan işlerde sorunların ortadan kalkacağı veya en aza ineceği kuşkusuzdur. Başımıza gelen bu tür bela ve musibetlerin temelinde sorumsuz davranışlarımız ve yanlış kader anlayışımız bulunmaktadır. Bu hakikat bir ayeti kerimede şöyle ifade edilir “Başınıza her ne musibet gelirse, kendi yaptıklarınız yüzündendir. O, yine de çoğunu affeder.”

Hutbenin son bölümünde önlem alırken ölçüyü kaçırmanın Allah’a güveni sarsan bir davranış olacağı, Allah’tan yardım dilemek, O’na güvenmek ve takdirine razı olmanın kulluğumuzun bir şiarı olduğu kaydedilirken şöyle denildi:

“Bu hususta bir ayeti kerimede şöyle buyrulur: ‘De ki: Allah’ın bizim için yazdığından başkası bize asla erişmez. O bizim Mevla’mızdır. Onun için müminler yalnız Allah’a güvenip dayansınlar.” 8 Kul olarak üzerimize düşen görevi yapmış olmamıza rağmen her zaman arzu ettiğimiz neticeye ulaşamayabiliriz. Artık “Rabbim neylerse güzel eyler” deyip onun hikmetine ve hükmüne rıza göstermeliyiz. Unutmayalım ki bir imtihan dünyasında yaşıyoruz öyleyse tedbir bizden takdir Allah’tandır.”

Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.