İş güvenlik uzmanı ve iş yeri hekimi olmayan iş yerlerine para cezası

İş güvenlik uzmanı ve iş yeri hekimi olmayan iş yerlerine para cezası

İş güvenlik uzmanı ve iş yeri hekimi olmayan iş yerlerine para cezası

İş Güvenliği Uzmanı Mehmet Tolga Özmen, 20 Haziran 2012 Tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanarak kabul edilen ve 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren kapsamı genişletilen 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu çerçevesinde, iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimleri olmayan iş yerlerinin büyük para cezası ile karşı karşıya kalabileceğini söyledi.

İş Güvenliği Uzmanı Mehmet Tolga Özmen, düzenlenen programda yaptığı açıklamada, Türkiye’nin bir çok yerinde olduğu gibi Sorgun’da da bir çok iş yerinin bu uygulamalardan haberi olmadığını belirtti. Özmen, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun, iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için işveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülüklerini düzenleyen kanun olduğunu, bu kapsamda 1 Ocak 2014 tarihi itibari ile sigortalı eleman çalıştıran (stajyer ve çıraklık eğitiminde okuyanlar dahil) iş yerlerinin, bu kanun kapsamına girmiş bulunduğunu ifade etti. Özmen, şöyle dedi:

“Adı geçen iş yerleri risk değerlendirmesi ve acil durum eylem planlarını yaptırmalı ve işletme içerisinde bulundurmak zorundadırlar. Ayrıca tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta olan iş yerleri yine bu kanun kapsamında bir İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) uzmanı ve bir iş yeri hekimi ile kısmi süreli anlaşma yapmalı ve her ay hizmet almak zorundadır. Kanun kapsamında hizmet alan iş yerleri İSG-Katip üzerinden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından kontrol edilecek ve bakanlık bünyesinde takip edilecektir. Bu sorumluluğu yerine getirmeyen işletmeler hakkında müfettişler vasıtası ile cezai işlem uygulanacaktır. Hangi işletmelerin hangi tehlike sınıfında oldukları işletmelerin NACE kodlarından belirlenmektedir. Örnek verecek olursak; kasaplar, berberler, demir işleyen işletmeler vb. sınıftaki isletmeler gibi birçok işletme NACE koduna göre tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfa girmektedir. 24 aralık 2013 tarihinde yayınlanan iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin desteklenmesi hakkında yönetmelik gereğince 10 kişi altında işçi çalıştıran tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işletmelere devlet desteği sağlanacaktır. Bu ödemeler 6 aylık dönemler halinde ödenecektir. Belirlenecek ödeme işletmede çalışan sigortalının prime esas kazanç alt sınırının günlük tutarının sırasıyla yüzde 1,4 ve yüzde 1,6’sıdır. Bu kanun; mesleki risklerin önlenmesi, eğitim ve bilgi verilmesi dâhil her türlü tedbirin alınması, organizasyonun yapılması, gerekli araç ve gereçlerin sağlanması, sağlık ve güvenlik tedbirlerinin değişen şartlara uygun hale getirilmesi ve mevcut durumun iyileştirilmesi için çalışmalar yapar. Kanun kapsamında yükümlülüklerini yerine getirmeyen işverenler, iş müfettişleri tarafından yapılan incelemeler sonucunda aşağıda bir bölümü belirtilmiş cezalarla karşı karşıya kalacaklardır."

Özmen, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na göre uygulanacak idari para cezaları konusuna da açıklık getirerek, şunları söyledi: "İş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili tedbir almamak, organizasyonu yapmamak, gerekli araç ve gereçleri sağlamamak, sağlık ve güvenlik tedbirlerini değişen şartlara uygun hale getirmemek ve mevcut durumun iyileştirilmesi için çalışmalar yapmayanlar 2 bin 240 lira, iş yerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini izlemeyen, denetlemeyen ve uygunsuzlukları gidermeyenler 2 bin 240 lira, iş güvenliği uzmanı çalıştırmayanlar 5 bin 601 lira (her ay için), iş yeri hekimi çalıştırmayanlar 5 bin 601 lira (her ay için), İSG hizmetleri için görevlendirdikleri kişi veya hizmet aldığı kurum ve kuruluşların görevlerini yerine getirmeleri amacıyla araç-gereç-mekân sağlamayanlar bin 680 lira, risk değerlendirmesi yapmamak veya yaptırmayanlar 3 bin 361 lira, risk değerlendirmesi yapmamaya veya yaptırmamaya devam edenler 5 bin 41 lira (her ay için), acil durumları belirlemeyen, acil durumlar için tedbir almayan, acil durum planlarını hazırlamayan, destek elemanı görevlendirmeyen, araç gereç sağlamayan, acil durumlarda iş yeri dışındaki kuruluşla irtibatı sağlayacak düzenlemeyi yapmayanlar her ay için bin 120 lira para cezası ödemek zorunda kalacaklar.”

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.