İş Güvenliği uzmanı çalıştırmayan 400 bin işyerine ceza yağacak

İş Güvenliği uzmanı çalıştırmayan 400 bin işyerine ceza yağacak

Bugün Gazetesi yazarı Sadettin Orhan yürürlüğe giren İş sağlığı ve iş Güvenliği yasası ile işyerlerinde İş Güvenliği uzmanı çalıştırmayan şirketlerin alacakları ceza ile ilgili yazısını köşesine taşıdı.

İş Güvenliği uzmanı çalıştırmayan 400 bin işyerine ceza yağacak

İŞTE O YAZI

400 bin işyerine 11 milyar TL ceza

Başlığı okuduktan sonra gözlerini ovuşturanlar olabilir. Hayır, yanlış okumadınız. Yaklaşık 400 bin işyerine/işverene eski parayla toplam 11 katrilyon ceza yolda. Peki neden? Açıklayalım.

Bildiğiniz gibi 2012 yılında İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası yürürlüğe girdi. Böylece bütün işyerleri için iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve yardımcı sağlık personeli çalıştırma şartı başladı. Bu yükümlülük 50'den fazla işçi çalıştıran tüm işyerleri için 1 Ocak 2013'te, 50'den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli işyerleri için bu yılın başında uygulamaya girdi. Örneğin kuaförler, marangozlar, kasaplar, konfeksiyon atölyeleri ve sanayi işyerlerinin tamamı tehlikeli ve çok tehlikeli kapsama giriyor.

İşyeri başına 14 bin lira

İş sağlığı ve güvenliği personeli çalıştırması gerektiği halde çalıştırmayan işveren hakkında her bir personel için ayrı para cezası uygulanıyor. Buna göre:

- İş güvenliği uzmanı çalıştırmadığınız her ay için 5.601 lira,

- İşyeri hekimi için her ay yine 5.601 lira,

- Yardımcı (diğer) sağlık personeli çalıştırmadığınız her ay için 2.800 lira

olmak üzere toplam 14.002 lira ceza ödemeniz gerekiyor. Örneğin bir kasap dükkanınız var ve eğer bu yılın ocak ve şubat aylarında iş sağlığı ve güvenliği personeli çalıştırmadıysanız, iki ay için 28.004 lira cezanız birikmiş durumda. "Benim işyerimde denetim yapılmadı ki! İş sağlığı ve güvenliği personeli çalıştırmadığımı nereden bilecekler" diyebilirsiniz. İşte işin püf noktası da burası.

İSG Katip ele veriyor!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarını takip etmek üzere İSG Katip adı verilen bir sistem kurdu. İş sağlığı ve güvenliği personeli çalıştıran veya dışarıdan hizmet alan bütün işverenler, bu sözleşmelerin içeriğini İSG Katip'e yüklemek zorunda. Bu sayede Bakanlık, işyerinize denetime gelmeden iş sağlığı ve güvenliği personeli çalıştırıp çalıştırmadığınızı tespit edebiliyor. Bu tespit basit bir anlatımla şöyle yapılıyor:

- Bütün işverenler çalıştırdıkları sigortalıları SGK'ya bildiriyor. Bu bildirimlerle işyerinin hangi tehlike sınıfında sayıldığı da öğrenilmiş oluyor.

- Bu işyerlerinden tehlikeli ve çok tehlikeli olanlar tespit ediliyor.

- SGK kayıtları ile İSG Katip kayıtları karşılıklı kontrol ediliyor.

- 50'den fazla çalışanı olup da 1 Ocak 2013 itibariyle veya çalışan sayısına bakılmaksızın tehlikeli veya çok tehlikeli statüde olduğu halde 1 Ocak 2014 itibariyle İSG Katip sistemine bildirim yapmamış olanlar tespit ediliyor.

Böylece işyerinizde hiçbir fiili denetim yapılmadığı halde, otomatik olarak cezalı duruma düşüyorsunuz. Şu ana kadar yükümlülük kapsamına girdiği halde iş sağlığı ve güvenliği personeli çalıştırmayan işyeri sayısının Türkiye genelinde 400 bin civarında olduğu tahmin ediliyor. Bu sayının büyük kısmını esnaf işyeri diyebileceğimiz 10 kişiden az çalışanı olan işyerleri oluşturuyor. Otomatik olarak işleyen cezaların yerel seçimler sonrasında gündeme gelmesi bekleniyor.

İş ve Sosyal Güvenlik Atölyesi açıldı

Sosyal güvenlik, bireysel ve toplu iş mevzuatı, istihdam teşvikleri, genel sağlık sigortası ile iş sağlığı ve güvenliği konularında profesyonel denetim, danışmanlık ve eğitim hizmetleri vermek üzere İş ve Sosyal Güvenlik Atölyemiz hizmete girdi

Bugün

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.