Irkçılar 2 yılda 78 camiye saldırdı

Irkçılar 2 yılda 78 camiye saldırdı

Almanya’da gözü dönmüş ırkçı gruplar tarafındanMüslümanlara yönelikolarak gerçekleştirilen saldırılar her geçen gün artarken, camilere ve mescitlere yapılan saldırılar da tehlikeli boyutlara ulaştı.

Son iki yıl içinde 78 camiye yapılan saldırı, Almanya’yı hızla, insan haklarında geri kalmış ülkeler arasına sokuyor.
 
TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu, Almanya’da son yıllarda özellikle camilere ve diğer ibadet yerlerine karşı gerçekleştirilen ırkçı saldırıları mercek altına aldı. Komisyon’un raporuna göre, 2001 ila 2011 yılları arasında Müslümanların ibadet yerlerine yönelik toplam 219 saldırı yapıldı. 2012 yılı Ocak ayından 2014 yılı Mart ayına kadar camilere yönelik toplam 78 saldırı meydana geldi. Veriler, 2011’e dek ayda ortalama bir ila iki saldırı yaşanırken, son yıllarda bu oranın ayda ortalama üç saldırıya ulaştığını gösteriyor.
¥ Raporlarda yer alan veriler ışığında, Almanya’da 2012 yılında gerçekleşen 67 saldırının 33’ünün İslami kurum ve kişileri hedef aldığı görülüyor. Yine Almanya’da 2013 yılında yaşanan 38 saldırının 12’si benzer gösteriyor. 2012 yılında gerçekleşen saldırılardan 25’i ve 2013 yılındaki saldırıların 10’u doğrudan camileri hedef almış durumda. 2014 yılının ilk dokuz ayında gerçekleşen 25 saldırının 14’ü dini motifli olup 10’u camileri hedef aldı.
 
Irkçı ve yabancı düşmanlığı içeren eylemlerin önemli bir kısmının camilere yönelik olduğu görülmekte. Cami duvarına hakaret niteliğinde yazılar yazılması, cami alanına domuz başı konulması, grafiti çizimi, camların kırılması gibi maddi zarar verici saldırılarda bulunulması, kundaklama girişimi, Kuran-ı Kerim yakılması ve tehdit mesajları camileri hedef alan başlıca saldırılar olarak öne çıkıyor. 
 
OLAYLARIN SAYISI DAHA FAZLA
 
Yeni Akit’e Almanya’daki cami saldırılarını değerlendiren TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, medyaya yansımayan veya savcılığa intikal etmeyen saldırıların sayısının bu sayıların çok daha üzerinde olduğunu belirtti. 
 
FAİLLERİ BULMUYORLAR
 
Üstün, 2001 ila 2011 yılları arasında gerçekleşen 219 saldırılarının sadece 37’sinde (yüzde 17) ve Ocak 2012 ila Mart 2014 arasındaki 78 saldırınınsa sadece 16’sında (yüzde 20) en az bir şüpheli veya faile ulaşıldığına dikkat çekerek, “Böylece 2001’den bu yana meydana gelen toplam 297 saldırının 244’ünde (yüzde 88) şüpheli ya da faile ulaşılamadığı görülmektedir. Ele geçirilen bazı şüphelilerin de soruşturmanın akıbetinde suçsuz bulunmasıyla bu oranın daha da artması olasıdır. Camilere yapılan saldırıların büyük kısmının cezasız kalması, saldırı niyetinde olan kişileri cesaretlendirmekte ve Müslüman toplumda korku, endişe ve güvensizliğe yol açmaktadır” diye konuştu
 
FAİLLER BİR AN ÖNCE YAKALANMALI
 
Ayhan Sefer Üstün, “Komisyon Heyeti son olarak, Federal Almanya İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Jörg Bentmann ile Federal İçişleri Bakanlığı’nda görüştü. Görüşmede heyet, gerçekleşen saldırılara ve artan İslam karşıtlığına ilişkin görüşlerini iletmiş, Alman makamlarından bu konularda hassasiyet beklediklerini ve olayların faillerinin bir an önce yakalanması gerektiğini vurgulamıştır. Bentmann ise olayları dikkatle araştırdıklarını, soruşturmanın devam ettiğini ve soruşturmanın bir an önce sonuçlanması için ellerinde gelen çabayı gösterdiklerinden emin olunması gerektiğini ifade etmiştir.” dedi.
 
Akit 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.