İran’ın dini lideri: ’’Anlaşma çok fazla büyütülmemeli’’

İran’ın dini lideri: ’’Anlaşma çok fazla büyütülmemeli’’

Nükleer uzlaşma ile ilgili görüşlerini kamuoyu ile paylaşan İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, kabul edilen anlaşmanın çok fazla büyütülmemesi gerektiğini söyleyerek temkinli olunması çağrısı yaptı.

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, İran devlet televizyonunda konuştu. BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi ve Almanya ile geçen hafta üzerinde mutabık kalınan nükleer anlaşmaya büyük umut bağlanmaması uyarısı yapan Hamaney, kabul edilen çerçeve anlaşmanın ‘büyütülmemesi’ gerektiğini söyledi. Hamaney, ‘şeytanın ayrıntıda gizli olduğunu’ belirterek, söz konusu anlaşmanın Haziran ayının sonuna kadar hazırlanması beklenen ayrıntılarının diğer ülkeler tarafından İran’ı ’kelepçelemek’ için kullanılabileceğini belirtti. Hamaney, şimdiye kadarki tecrübeleri ışığında, ABD ile yürütülecek müzakereler konusunda iyimser olmadığını ifade etti. İran’ın dini lideri, Lozan’daki müzakerelere ilişkin bir Amerikan belgesinin, ABD’nin ‘kötü niyetini’ ortaya koyduğunu savundu.

Hamaney önemli olanın İran’ın onurunu koruması olduğunu, bu nedenle kötü bir anlaşma imzalamaktansa hiç imzalamamanın daha iyi olacağını ifade etti. Anlaşmayı onaylamasını kimi şartlara da bağlayan Hamaney, bu şartların İran’ın nükleer teknolojideki başarılarını kaybetmemesi ve yaptırımların aşamalı olarak değil, anlaşmanın imzalandığı gün kaldırılması olduğunu kaydetti. Hamaney, İran’ın atom bombası üretme amacı olmadığının altını çizerek, ‘nükleer kontroller’ kisvesi altında ülkesindeki askeri kurumların gözetlenmesini de reddetti.

iha

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.