İran'dan gelen doğalgazın 10 milyon metreküp düştüğü günler olmuş

İran'dan gelen doğalgazın 10 milyon metreküp düştüğü günler olmuş

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İran'dan günlük 28-29 milyon metreküp alınan gazın, 17-18 milyon metreküplere düştüğü zamanların olduğunu söyledi.

Selçuk Kapuci'nin haberi:

 Yıldız, bunu vatandaşlara olabildiğince yansıtmamaya çalıştıklarını belirtti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Lokali'nde '2013 yılı değerlendirmesi ve 2014 hedefleriyle' ilgili basın toplantısı düzenledi. Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Yıldız, “Kış aylarında gaz tedarikinde ne gibi sıkıntılarının yaşanıyor?” sorusuna, İran’dan alınan doğalgazda kesinti olduğunu söyledi. Günlük 28-29 milyon metreküp alınan gazın, 17-18 milyon metreküplere düştüğü zamanların olduğunu ifade eden Yıldız, bunu vatandaşlara olabildiğince yansıtmamaya çalıştıklarını belirtti. Olumsuz kış şartlarında çözüm adağını da dile getiren Yıldız, geçen yıl sıra dışı önlemleri alınması gerek gün sayısının 22 olduğunu kaydetti.

Yıldız, “Aralık ve Ocak ayında ağırlıklı olmak üzere 365 günü kapsayan değerlerin tamamını yükseltmek gerekiyor. Bu ciddi bir maliyet olabildiğince fizibil kullanmak gerekiyor. Biz 1 milyon 100 bin iletim ve dağıtım hattının olduğu bir ülkede yaşıyoruz. Gazla ilgili herhangi bir siyasi nedenden kaynaklanmayan, teknik, İran’ın kendi içindeki ihtiyacını da değerlendirelim. Geçici bir durum. Bizim oradan aldığımız miktar işimizi gören bir miktar. Ama bugün hiçbir yerde kısıntı söz konusu değildir. Ne meskenlerde ne sanayi kurumlarında hiçbir kesinti söz konusu değildir. Tehlikeli durum devam ediyor. Şubat ayına kadar devam ediyor. Toplantı yapıyoruz. Teyakkuz halinde olmamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

“DOĞALGAZA İNDİRİM YOK İRAN TAHKİMİNİ KAZANACAĞIZ”

Doğalgaz’ a İran ve Rusya tarafından bir indirimin yapılıp yapılmayacağının sorulması üzerine de Bakan Yıldız, “Doğalgaz’a Rusya ve İran indirim yapmış değil. İran’dan doğalgazı piyasa fiyatlarından daha yükseğe alıyoruz. Bu ibrazı olumlu değerlendiremediler. Tahkim sürecini başlattık. Orada haklı olduğumuzu düşündüğümüz bu tahkim sürecini kazanacağımızı düşünüyoruz. 2014 yılında bunun sonuçlanacağını düşünüyoruz.” diye konuştu.

Yıldız, doğalgaza gizli zam yapıldığı iddiaların sorulması üzerine, “Değerli arkadaşlar, doğalgaz fiyatlarında artış olmamış dediysem, olamamıştır demektir. 100 TL karşılığında 100 TL’lik doğal gaz alınır. 100’TL’lik doğalgazı kimse 101 TL’den satamaz. BOTAŞ’ın fiyatları her yerde aynıdır. Ama her ilin hizmet dağıtım bedelleri farklıdır. Burada hizmet bedeli ile ilgili 20 farklı tarife oluşmaktadır. Birisi 15 diğeri 22 TL’dir. Biz her şikayet değerlendirmek zorundayız. ‘2013 yılında doğalgaza zam yapılmamıştır’ diyorsam, sözümün arkasındayım 1 liralık bile zam yapılmamıştır.” şeklinde konuştu.

“TANKERLER BOĞAZDAN GEÇEMEZ”

"Doğalgaz depolamasına özel sektör neden uzak duruyor?" sorusunda Yıldız, şu cevabı verdi:

"Uluslararası bazı firmaların talepleri olmuştu. Depolama ile ilgili tesis kurmanın destekçisi olacağımızı söyledik. İran, Ukrayna ve Rusya’dan gelen somut bir girişim olmadı. Vatandaşımızın tarifesinin yükselmemesi için bunları itina ile inceliyoruz. Hem vatandaşımızın kullandığı doğalgaz yükselmesin hem de bir yandan depolama tesisleri olsun. Enerji tankerlerinin boğazdan geçmesine sıcak bakmıyoruz. Kanal İstanbul gerçekleşirken, bu tip tankerlerin geçişinin sağlanması gerektiğini düşündüğümüzü ifade ettik. Bunların Karadeniz’e ulaşması gerekiyor."

"IRAK'TAN PETROL AKIŞI BAŞLADI"

Irak’tan petrol akışı ile ilgili son gelişmelerin sorulması üzerine Bakan Yıldız, "Irak’tan Ceyhan’a petrol akışı sağlandı. Ceyhan’a sevk edildi. Ve tanklara depolanmaya başlandı. Testleri tamamladık. Merkezi Irak hükümetinin refakati olmadan herhangi bir sevkiyatı yapmayacağız. AB pazarlarına sevk edilmedi. Bu çalışmalara devam etmiş olacağız.” karşılığını verdi.

“MANİPÜLASYON YORUMLARINA KATILMIYORUZ”

Yıldız, “EPİAŞ’ın kurulması ile manipülasyona kapı araladığını iddiaları var bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusunu da şöyle cevapladı:

"Değerli arkadaşlar, yapılan değişimde farklı dirençlerin olduğunu görüyoruz. Statik davranmanın riskleri yoktur. Ama dinamik davranmanın bazı riskleri vardır. Biz, bu yoruma katılmıyoruz. Şirketlerin gireceği hisseler sınırlandırılmıştır. Özel şirketler yüzde 5-7 hisse alamazlar. Onların her biri bindeler mertebesinde sınırlandırılmıştır. Yüzde 30’lar civarında kamu elinde kalacak hisse söz konusudur. TEİAŞ’ın yüzde 30’lara kadar varan hissesinin çıkması söz konusudur. Serbest piyasada mal ne kadar alınıp satılıyorsa, manipülasyon risklerine karşı da bizim o kadar dikkatli olmamız gerekiyor."

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.