İran-Türkiye ticari ilişkileri ivme kazanacak

İran-Türkiye ticari ilişkileri ivme kazanacak

İran'la nükleer müzakerelerde anlaşma sağlanmasının, yaptırımlar dolayısıyla gerileyen Türkiye ile İran arasında ticarete de olumlu katkı sağlayacağı belirtildi.

İran ile BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya arasında nükleer müzakerelerde anlaşmaya varılması, uzun süredir ekonomik zorluklar yaşayan söz konusu ülke için hayati önem taşırken, Türkiye ile ticaretine de ivme kazandırması bekleniyor.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-İran İş Konseyi Başkanı Rıza Eser, konuya ilişkin değerlendirmesinde, "Türkiye ve İran arasındaki bankacılık sorununun kalkmasıyla ticari işlemlerimizin normale dönmesini ve yükselmesini bekliyoruz. Hedefimiz olan 30 milyar dolar ticaret hacmine daha kısa zamanda ulaşma şansı yakalayacağız" diye konuştu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili ve Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Süleyman Kocasert ise birçok ülkenin dış ticaretinin yüzde 70'ini komşuları ile yaptığını belirterek, Türkiye'de ise durumun farklı olduğunu anlattı. İran'ın önemli ve bakir bir pazar olduğuna dikkati çeken Kocasert, "Anlaşma ile ambargonun kalkması durumunda, birçok sektörde hareketlilik yaşanır. Bunun Türkiye ekonomisine büyük katkısı olur" dedi.

Konuya ilişkin soruları yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, anlaşma sağlanmasını "son derece olumlu bir gelişme" olarak değerlendirdi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de  İran'la nükleer anlaşmanın Türkiye ekonomisi için de çok iyi bir haber olduğunu belirterek, iki ülke arasındaki ticaret ve yatırımların artacağını kaydetti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.