Irak'taki sığınmacı Yezidilerin kış hazırlığı

Irak'taki sığınmacı Yezidilerin kış hazırlığı

Irak'ın Duhok ilindeki "Laleş Tapınağı" çevresinde çadırlarda kalan Yezidiler, soğuk kış şartlarına hazırlık yapıyor

Irak'ta terör örgütü IŞİD'in saldırılarından kaçan yaklaşık 300 Yezidi aile, kutsal gördükleri mekanları Laleş'teki bekleyişlerini sürdürüyor.
Duhok'un Şeyhan ilçesindeki Laleş Tapınağı çevresinde çadırlarda kalan Yezidiler, zor şartlarda yaşam mücadelesi veriyor. Dağlık alana yayılan Yezidi aileler, soğuk kış şartlarına hazırlık yapıyor. Erkekler, derme çatma çadırları onarırken, kadınlar dağda topladıkları çalıları sırtlarında taşıyor. Yezidiler, kutsal kabul ettikleri ateşin üzerinde yemeklerini pişiriyor.
Laleş Tapınağı Sorumlusu Baba Çavuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sığınmacıların kötü şartlarda barındığını belirterek, "Buraya kaçan sığınmacılar, yanlarında hiçbir şey getirmedi. Kalın giyeceklere, yorgan, battaniye, soba ve gaza ihtiyaçları var" dedi.
Ailelerin çoğunlukla Musul çevresindeki Berzan köyleri, Beşika nahiyesi ve Sincar ilçesinden geldiğini aktaran Çavuş, IŞİD terör örgütü bu bölgelerden tamamen çıkarılmadan kimsenin evine dönmeyeceğini kaydetti.
Sincar'dan Laleş'e kaçarken yolda kocasını kaybeden Şemsiye Harun, "Köy evimizdeki şartlarımızı arıyoruz. Her odaya bir soba kurar ve kışlık halılarımızı sererdik. Ama şimdi muhaciriz. Kaçarken yanımıza hiçbir şey alamadık. Kimliklerimizi bile evde kaldı. Burada çok ağır şartlarda yaşıyoruz" diye konuştu.
Tandırda ekmek ve yemek pişirme geleneğini çadır hayatında da sürdüren Harun, ısınmak için dağda topladıkları odunları ve çalıları kullandıklarını ifade etti.
Ateş yakarken çadırların alev almasından ve çocukların yanmasından korktuklarını dile getiren Harun, kendilerine soba ve kışlık giyecek yardımı gelmediğini sözlerine ekledi.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.