'Irak'ta operasyonlardan dolayı her gün bin 850 kişi yerinden ediliyor'

'Irak'ta operasyonlardan dolayı her gün bin 850 kişi yerinden ediliyor'

Irak Göç ve Göçmenler Bakanı Derbaz Muhammed, ülkedeki terör örgütü DEAŞ'a karşı yapılan operasyonlardan dolayı her gün bin 850 kişinin yerinden edildiğini söyledi.

Irak Göç ve Göçmenler Bakanı Derbaz Muhammed, Bağdat'taki bakanlık binasında BM'nin Irak'taki insani koordinatörü Lise Grande ile yaptığı basın toplantısında, "Düne kadar Musul ve Kerkük'e bağlı Havice'den 50 bin 29 kişi yerinden edildi. Havice'den günlük olarak yaklaşık 200 kişi yerinden ediliyor. Irak genelinde de askeri operasyonlardan dolayı her gün bin 850 kişi yerinden ediliyor." dedi.

Musul'da operasyonlardan dolayı yerinden edilen 50 bin 29 kişiyi karşılayarak çadır kamplara yerleştirdiklerini belirten Muhammed, "Her hafta hazır donanımlı çadır kamplar kuruyoruz. Musul operasyonu çerçevesinde 750 bin kişinin yerinden edileceği üzerinde plan yaptık. Ancak şimdiki tahminlerimiz 500 bin kişi yerinden edilerek, iç göçmen durumuna düşecek. Ancak bu sayının daha fazla olacağı ihtimalini de uzak görmüyoruz." diye konuştu.

"2 bin kişi evine geri döndü"

Iraklı Bakan Muhammed, "Musul'un güneyinden az sayıda göç yaşandı." diyerek, "Bunları karşılarken aynı zamanda bölgesi kurtulanları da evlerine iade ediyoruz. Şuana kadar 2 bin kişiyi evine geri gönderebildik. Eş-Şora ve Hammam el-Alil'de istikrar var. Buraya da halkın evine geri dönmesini sağlayacağız." değerlendirmesinde bulundu.

BM'ye bağlı insani kuruluşlardan daha fazla destek talebinde bulunan Muhammed, DEAŞ'ın kontrolünde bulunan bölgelerde gıda sorunu yaşandığını ve burada insanların daha önceleri uğraştığı tarım işlerinin de sekteye uğratıldığını belirtti. 

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.