Irak'ta eğitime çatışma engeli

Irak'ta eğitime çatışma engeli

UNICEF, ordu birlikleri ile terör örgütü DAEŞ arasında şiddetli çatışmaların yaşandığı Irak'ta, okula gidemeyen çocuk oranının yüzde 20 ile rekor seviyeye ulaştığını bildirdi

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Irak merkezi hükümeti Eğitim Bakanlığı ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Eğitim Bakanlığı ile hazırladığı raporda, ülkede okula gitmeyen çocuk sayısının 1 milyon 185 bine ulaştığını açıkladı. 

Başkent Bağdat'taki bir otelde düzenlenen basın toplantısında raporu açıklayan UNICEF Irak Direktörü Ikem Gagna, "Rapor, eğitim alanında bir felaketin işareti olarak alarm zilinin çaldığını gösteriyor" dedi.

Önümüzdeki 10 yılda Iraklıların yüzde 20'sinden fazlasının "cahil kalacağını" savunan Gagna, "Irak genelinde okuma yazma bilmeyenin kalmaması için çocukları okullara bağlayacak özel programların hazırlanması ve okul ile eğitim merkezlerinin etkinleştirilmesi gerekir" diye konuştu.

Okula gitmeyen ve yaşları 6 ila 11 arasında değişen çocukların sayısının 485 bin olduğu ifade edilen raporda, kız çocukların, erkek çocuklara nispeten daha fazla eğitimden yoksun kaldığı kaydedildi. 

aa

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.