Irak’ta dokuz ayda 12 bin sivil öldürüldü’

Irak’ta dokuz ayda 12 bin sivil öldürüldü’

Uluslararası Azınlık Hakları Grubu’nun (MRG) dün yayınladığı rapora göre, radikal örgüt IŞİD’in terör estirdiği Irak’ta yaşanan çatışmalarda bu yılın ilk dokuz ayında yaklaşık 12 bin sivil öldürüldü.

Ocak-eylül ayları arasındaki periyoda odaklanan araştırmada, Irak’ta geçen yılın aynı döneminde ise 6 bin kadar sivil öldüğü vurgulandı.
 
Ezidiler, Hıristiyanlar ve Türkmenlerin de aralarında bulunduğu azınlıkların saldırılara hedef olduğunu belirten MRG, sivil can kayıplarının çoğunun sorumlusu olarak IŞİD’i işaret etti. Gruba göre, Irak’ta kaçırılma, suikast ve cinsel şiddete hedef olan azınlıklar ‘etnik temizlikle’ karşı karşıya kaldı. MRG’nin “Krizden Felakete” başlığı taşıyan çalışmasında, binlerce yıldır azınlıklara ev sahipliği yapan Irak’ın Ninova bölgesinde ise yarım milyon kadar insanın evlerini terk etmek zorunda kaldığına dikkat çekildi. Ülkenin kuzeybatısından kuzeyine doğru uzanan bölge, IŞİD’in geçtiğimiz haziran ayında ele geçirdiği Irak’ın en büyük ikinci şehri Musul’u da kapsıyor.
 
MRG, raporu Irak Ceset Sayım Kurumu verilerine dayandırdı. Irak hükümetini mezhepçilik anlayışının sardığı eleştirisinde bulunan MRG’nin İcra Direktörü Mark Lattimer, yaşanan insanlık dramıyla ilgili “Irak hükümeti azınlıkların güvenliğini sağlamak için yetersiz ya da isteksiz olduğunu gösterdi.” dedi. Lattimer, hassas mezhepsel dengeler üzerine kurulu ülkede, diğer gruplar gibi silahlı milislere sahip olmayan azınlıkların ‘savunmasız’ olduğunu ifade etti. Raporda, Irak’ta yaşamaya devam eden azınlıkların ibadethanelerinin IŞİD’in hedefinde olduğu ve Irak hükümetinin saldırıların ardından su, elektrik gibi temel ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çeken bu insanlara yeteri kadar yardımcı olmadığı tespiti de yer aldı. MRG, ülkedeki çatışmaların taraflarını uluslararası insan hakları yasalarına bağlı kalmaya çağırdı.
 
Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum