Irak'ta bu yıl 480 bin kişi evlerini terk etti

Irak'ta bu yıl 480 bin kişi evlerini terk etti

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, Irak'taki çatışmalar nedeniyle bu yıl yaklaşık 480 bin kişinin evlerini terk ettiğini bildirdi.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK),  Sözcüsü Adrian Edwards, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında, Enbar vilayetinde bu yıl başından itibaren tırmanan şiddet dolayısıyla ülkede yerinden edilenlerin sayısının giderek arttığını kaydetti.

Irak hükümetinin, ocak ayından itibaren evlerini terk etmek zorunda kalan kişilerin sayısını 434 bin olarak bildirdiğini ifade eden Edwards, ancak hükümetin geçen ay güvenlik sorunu nedeniyle kayıt tutamadığına dikkati çekti.

BMMYK'nın, ülkede bu yıl içinde evlerini terk edenlerin sayısının 480 bin civarında olduğunu tahmin ettiğini kaydeden Edwards, Enbar vilayetinde yerinden olanların sayısının ise 300 bin civarında olduğunu kaydetti.

Enbar vilayetindeki bu insanların üçte ikisinden fazlasının bölgedeki okullarda kaldığını ifade eden Edwards, yerinden edilen insan sayısında Enbar'ı, Selahaddin, Erbil, Kerkük ve Süleymaniye vilayetlerinin izlediğini bildirdi.

Yerinden edilenlerin çoğunun gelirleri olmadığına dikkati çeken Edwards, kalacak yer ve yiyecek bulmanın onlar için öncelik olduğunu belirtti.

Özellikle Enbar vilayetindeki kötüleşen güvenlik durumu nedeniyle ihtiyaç duyan insanlara ulaşmakta zorlandıklarını vurgulayan Edwards, diğer taraftan gereksinim duydukları 26.4 milyon dolarlık fonun ise ancak yüzde 12'sini alabildiklerini bildirdi.

Irak ordusu, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü unsurlarının bulunduğunu gerekçe göstererek, geçen aralık ayından bu yana ülkenin batısındaki Enbar vilayetinden Ürdün-Suriye sınır hattına kadar uzanan bölgede geniş çaplı operasyonlar yürütüyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.